Merkels nyttårstale: Må se flyktninger som en mulighet

Angela Merkel fotografert etter å ha spilt inn sin nyttårstale. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/NTB scanpix. Les mer Lukk

Statsminister Angela Merkel vil i sin nyttårstale torsdag oppfordre tyskerne til å betrakte det rekordstore antallet flyktninger som har kommet til landet i år, som en mulighet for framtiden.

Samtidig innrømmer hun at integreringen av migrantene, mange av dem muslimer som har flyktet fra krigen i Midtøsten, vil koste Tyskland «tid, krefter og penger». Men landet er sterkt nok til å klare det, mener Merkel og peker på den lave arbeidsløsheten og stigende lønninger.

– Jeg er overbevist om at hvis vi kan takle den enorme oppgaven det er å integrere så mange mennesker på rett måte, så vil det være en mulighet for oss i morgen, vil Merkel fortelle sine landsmenn, skriver Reuters etter at talen er sluppet til pressen på forhånd.

Tyskland har mottatt over 1,1 millioner migranter og asylsøkere i år, langt flere enn noe annet europeisk land. Merkel vil i sin nyttårstale innstendig oppfordre de av sine landsmenn som er i tvil om hva de skal mene om situasjonen, til ikke å følge rasister som oppfordrer til hat.

Talen skal sendes på tysk TV nyttårsaften og kan også ses online med både engelsk og arabisk tekst.