Fem menn tiltalt for drapet på Nemtsov

En mann tenner lys ved stedet i Molskva der den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble drept på åpen gate i februar i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Russisk påtalemyndighet har formelt tiltalt fem menn for drapet på opposisjonslederen Boris Nemtsov i Moskva i februar.

Det opplyser påtalemyndigheten tirsdag, melder nyhetsbyrået DPA. De fem tsjetsjenerne, som ble pågrepet i mars, er tiltalt for å ha gjennomført et bestillingsdrap på Nemtsov. De er også siktet for brudd på Russlands våpenlover.

En av de tiltalte, en tidligere tsjetsjensk politimann ved navn Zaur Dadajev, tilsto drapet tidligere i år, men trakk deretter tilståelsen og sa han var blitt torturert. Ifølge russiske medier uttalte Dadajev i innrømmelsen at han drepte Nemtsov fordi opposisjonslederen hadde fornærmet islam og Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

En sjette mann er etterlyst internasjonalt, mistenkt for å ha bestilt drapet, heter det i uttalelsen fra russisk påtalemyndighet. Han befinner seg ifølge påtalemyndigheten trolig i De forente arabiske emirater, melder det russiske, statlige nyhetsbyrået RIA.

Enkelte blant opposisjonen i Russland mener imidlertid myndighetene står bak drapet på Nemtsov. Datteren Sjana Nemtsov har gjentatte ganger uttalt at det er Kreml som bærer ansvaret for farens død.

Opposisjonslederen og Putin-kritikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate i Moskva 27. februar. To dager senere skulle han stått i spissen for en demonstrasjon mot Russlands rolle i krigen i Ukraina.