Forsker: – Håper det er mer enn en symbolsk seier

Irakiske styrker hevder å ha tatt kontroll over regjeringsbygninger i Ramadi, den siste IS-bastionen i byen. Dersom offensiven i Ramadi lyktes, kommer det til å være den andre store byen den irakiske regjeringen klarer å ta tilbake fra IS. Les mer Lukk

Gjenerobringen av byen Ramadi er en symbolsk seier for irakiske styrker, men spørsmålet er om dette er mer enn en militær seier, mener Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit.

Irakiske styrker hevdet søndag at de har drevet ut IS-krigerne som kontrollerte et kvartal med regjeringsbygg i byen Ramadi. Dermed har den irakiske regjeringen tatt tilbake kontrollen over byen som falt i ekstremistenes hender i mai i år.

Bakgrunn:Irakiske styrker mener de har gjenvunnet Ramadi

– Problemet er at IS har hatt sterke allianser med noen samfunnsgrupper i byen. Så dersom det viser seg at disse gruppene nå viser IS ryggen, er dette en stor seier. Jeg håper det er snakk om en politisk seier heller enn en ren militær seier, sier Hellestveit til NTB.

Dersom offensiven i Ramadi lyktes, kommer det til å være den andre store byen den irakiske regjeringen klarer å ta tilbake fra IS. Byen Tikrit nord i landet ble tatt tilbake i april. Nå kan millionbyen Mosul stå for tur.

Les også:Brende: – Viktig at ISIL drives tilbake

Hellestveit mener imidlertid at en mulig gjenerobring av Mosul ikke blir noe enklere som følge av gjenerobringen av Ramadi.

– Tikrit, Ramadi og Mosul er helt ulike kamper. Det er flere utfordringer med Mosul. Byen betyr mye mer for IS, og de har sterk støtte blant mange, sier hun.