Tsjekkias president kaller flyktningstrømmen «en organisert invasjon»

– Jeg er dypt overbevist om at vi ser en organisert invasjon og ikke en spontan bevegelse av flyktninger, sier Tsjekkias president Milos Zeman i en julehilsen til det tsjekkiske folk lørdag. Foto: Ria Novosti (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Tsjekkias president Milos Zeman kaller strømmen av flyktninger til Europa «en organisert invasjon», og mener at unge menn fra Syria og Irak heller burde krige mot ekstremistgruppen IS.

– Jeg er dypt overbevist om at vi ser en organisert invasjon og ikke en spontan bevegelse av flyktninger, sier Zeman i en julehilsen til det tsjekkiske folk lørdag.

Medlidenhet er «mulig» for flyktninger som er gamle eller syke og barn, men ikke for unge menn som burde bli hjemme og kjempe mot jihadistene, sa presidenten.

Les også: Paven lovpriste dem som tar imot flyktninger

– Et stort flertall av illegale migranter er unge menn med god helse, og single. Jeg lurer på hvorfor disse mennene ikke tar til våpen og kjemper for frihet i sine land mot IS, sa Zeman, som ble valg til president i 2013.

Det er ikke første gang 71-åringen har kommet med kontroversielle uttalelser om flyktningkrisen. I november deltok han dessuten i en anti-islam-demonstrasjon i Praha sammen med politikere fra ytre høyre-fløyen.

Les også:En av syv mener Norge har tatt imot for få flyktninger

Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka, som også tidligere har kritisert presidentens kommentarer, sier Zemans julehilsen er basert på «fordommer og hans vane for å forenkle ting».

En meningsmåling viser at nesten 70 prosent av tsjekkere er imot ankomsten av flyktninger og migranter til Tsjekkia.

Les også: Dansk politimann vil ikke «plyndre» flyktninger