Danske jurister steiler mot flyktningforslag

Folk i København marsjerer for å vise sin motstand mot innstramminger i asylpolitikken. Bildet ble tatt i oktober. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Advokater i Danmark mener forslaget om å beslaglegge asylsøkeres verdigjenstander er det samme som å ta penger fra mennesker på trygd.

Den danske regjeringens forslag om at asylsøkere skal kunne fratas penger og verdisaker på grensen har vakt reaksjoner i utlandet – eksempelvis i USA. Regjeringen hevder at flyktningene får samme behandling som dansker på statlig støtte.

Bakgrunn:Danskene får pepper for å ville ta verdier fra flyktninger

Jytte Lindgaard, leder av Foreningen av Udlændingeretsadvokater, som representerer 50 advokater med ekspertise i asylsaker, mener derimot at en dansk statsborger eksempelvis aldri ville bli fratatt et gullarmbånd om han hadde søkt bistand fra staten.

Les også: Danskene får pepper for å ville ta verdier fra flyktninger

– Med dette lovforslaget tar man i bruk langt sterkere midler overfor flyktninger enn for kontanthjelpmottakere. I lovverket om aktiv sosialhjelp er det ingen hjemmel til å verken visitere folk eller til å beslaglegge eiendeler, sier Lindgaard til Politiken.

Kontanthjelp er en dansk trygdeordning som utbetales til mennesker som ikke kan forsørge seg selv eller sin familie.

Les også:

Danmark innfører strengere asylregler

Danmark tar 500 millioner fra bistand, gir til kriserammede danske bønder

Hver tredje innbruddssiktet i Danmark er utlending