India vil ikke la seg herse med på klimatoppmøtet

Indias miljøvernminister Prakash Javadekar advarer Vesten mot å pålegge landet urimelige krav. Foto: Rajat Gupta (EPA) Les mer Lukk

India vil innta klimatoppmøtet i Paris med positiv holdning, men vil ikke la seg presse til innrømmelser, slår miljøvernminister Prakash Javadekar fast.

– Hvis noen forsøker å herse med India, bør de vite at vi lar oss ikke herse med. Dette budskapet må være svært klart, sier miljøvernminister Prakash Javadekar til TV-kanalen NDTV.

– Vi ønsker å vise at vi har en svært positiv holdning. Vi har et åpent sinn. Vi vil legge frem alternative forslag. Vi skal være konstruktive, ikke destruktive, sier han videre.

Javadekar mener de vestlige landene, som står for to tredeler av karbonutslippene, må rydde opp. Uten innstramminger der, blir det ikke plass til utvikling for resten av verden, og ingen avtale kan inngås, mener han.

Les også: Nesten 150 demonstranter pågrepet i Paris

Samveldet

India er blant de 53 landene i Samveldet, som på sitt toppmøte i Malta i helgen ble enige om å gå inn for en klimaavtale i Paris som er ambisiøs og også juridisk bindende. Landene slo fast at de er «dypt bekymret» for klimatrusselen mot de mest sårbare samveldestatene. Enigheten i Samveldet, som består av tidligere britiske kolonier og omfatter en rekke forskjellige kategorier land, har ført til optimisme foran forhandlingene i Paris.

India sender en delegasjon på 25 mennesker til klimatoppmøtet i Paris, og statsminister Narendra Modi er ventet å være til stede.

Les også: Flere tusen par sko i klimademonstrasjon i Paris

Solenergisatsing

India står i dag for rundt 6 prosent av de globale utslippene av klimagasser og er dermed den tredje største utslippsnasjonen etter Kina og USA. Indias befolkning er ventet å bli større enn Kinas, og landets statsminister har varslet omfattende satsing på økonomisk vekst for å løfte folk ut av fattigdom.

Samtidig sliter landet med omfattende forurensning som følge av avhengighet av fossile brennstoffer.

Frankrikes president François Hollande og Indias statsminister Modi skal mandag lansere en internasjonal allianse for solenergi som har som mål å bringe ren og billig solkraft til alle. Lanseringen skjer på sidelinjen av klimatoppmøtet.

Les også: Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris