Kraftig storm herjer Danmark og Sverige

Øresundsbroen ble stengt like før klokken 21 søndag kveld. Foto: Johan Nilsson (TT / NTB scanpix) Les mer Lukk

En rekke broer er stengt, tog er innstilt, fly forsinket og folk bes holde seg innendørs på grunn av stormen «Gorm» over Danmark og Sverige.

Stormen kan gi vindkast opptil orkan styrke.

Søndag kveld ble både Storebæltsbroen, som forbinder øyene Fyn og Sjælland, samt Øresundsbroen, som forbinder Malmö med København, stengt. Storebæltsbroen åpnet igjen etter noen timer, og dermed ble togtrafikken der også gjenopptatt. Tidligere ble også Lillebæltsbroen mellom Jylland og Fyn stengt fordi vindkastene gjør det farlig å ferdes på broene.

Flere avganger og ankomster er enten innstilt eller forsinket på Københavns flyplass Kastrup, opplyser pressevakten ved flyplassen til Danmarks TV 2.

Les også: Våt helg i vest – og våtere vil det bli

Avlyst fotballkamp

Fra klokken 22 stenges jernbanenettet for S-togene i København-området, samt Kystbanen mellom København og Helsingør. For intercitytog, regionaltog og lyntog er reiserutene endret til kun én avgang i timen fra klokken 18. Endringene varer til stormen er over, og det ventes normal drift fra mandag morgen.

I København er det flere stillas og trær som har veltet, og politiet gjentar varselet om at innbyggere burde holde seg inne.

Uværet førte også til at fotballkampen mellom Midtjylland og FC København ble avlyst.

Svakere i Sverige

Sent søndag kveld er stormen ventet å komme inn over Sverige fra vest. Ifølge prognosene vil det være en noe svakere Gorm som når det svenske fastlandet. Det er imidlertid utstedt advarsler for Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Gotland og Öland. Stormen ventes å nå sitt høydepunkt rundt midnatt.

– Vi har trykket på alle forberedelsesknapper som finnes. Vi råder folk til å holde seg innendørs, sier Johan Wallin ved redningstjenesten i Halmstad.

Sjekk været der du er

Flytrafikken i Sverige er så langt ikke påvirket av stormen, men til havs blir det vindfullt, og vannstanden i Öresund nord for Helsingborg kan komme over 1,5 meter over ventet høyde.

Innstiller ferge til Norge

Color Line avlyser to seilinger med Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals mandag formiddag på grunn av stormen i Skagerrak.

– De dårlige værmeldingene gjør at vi kansellerer avgangen fra Kristiansand klokken 08.00 mandag morgen, og fra Hirtshals 12.15, opplyser salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Neste avgang skal etter planen være klokken 16.30 fra Kristiansand. Søndag kveld var båten fra Hirtshals rundt 40 minutter forsinket på grunn av uværet.

Les også: Juletrær tatt av vinden på Østlandet