Tre personer drept i skyting ved abortklinikk i USA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tre personer drept i skyting ved abortklinikk i USA Les mer Lukk

Minst tre personer er drept og ni såret etter skytingen ved en abortklinikk i Colorado Springs i USA. Den antatte gjerningsmannen er pågrepet.

Én av de drepte var en politimann som rykket ut til skytingen ved Planned Parenthood-klinikken, som blant annet tilbyr abort.

– Jeg vil henvende meg til ofrenes nærmeste. Dette er en forferdelig, forferdelig tragedie som har skjedd her i Colorado Springs i dag. Vi har mistet to sivile ofre, og vi sørger over tapet av en veldig modig politibetjent, sier ordfører i Colorado Springs, John Suthers.

Fem av de skadde er politifolk.

Skuddvekslinger

Situasjonen startet da en mann tok seg inn på klinikken med et skytevåpen og flere bager med ukjent innhold fredag formiddag. Det oppsto flere skuddvekslinger mellom politiet og mannen, og det var lenge uklart om mannen hadde eksplosiver, noe som forhindret politiet fra å aksjonere.

Etter at mannen hadde forskanset seg i bygningen i rundt fem timer, tok politiet seg inn og klarte å overtale ham til å overgi seg. Foreløpig vet de lite om bakgrunnen hans.

– Vi har ingen informasjon om denne personens psykiske helse eller hans tankegods eller ideologi, sa polititalskvinne Catherine Buckley tidligere fredag.

Omstridt

Planned Parenthood er en organisasjon som jobber for familieplanlegging. Den tilbyr blant annet prevensjon, abort og behandling for kjønnssykdommer. Organisasjonen er omstridt, men mottar pengestøtte fra den amerikanske staten. Under behandlingen av årets budsjett prøvde flere republikanere å få fjernet støtten, men den ble midlertidig videreført.

FBI advarte i et skriv for to måneder siden om mulige angrep mot abortklinikker, og da spesielt mot Planned Parenthood-klinikker. Skrivet gikk ut til politimyndighetene over hele USA. Advarselen gikk ut på at «ensomme ulver som bruker taktikker som brannstiftelse og trusler» kunne angripe klinikker. Fram til da hadde det allerede vært ni mindre angrep mot klinikker i sju forskjellige stater i USA. (©NTB)