Tyrkia: – Russland må be om unnskyldning

Your browser doesn't support HTML5 video.

Putin: – Tyrkia har ikke beklaget
Tyrkia kommer ikke til å unnskylde noe som helst overfor Russland etter å ha skutt ned et russisk kampfly, konstaterer president Recep Tayyip Erdogan. Samtidig avslutter Russland alt samarbeid med det tyrkiske militæret.

– Det er de som krenket vårt luftrom, som må be om unnskyldning. Våre flygere og våre styrker utførte bare sin plikt, som gikk ut på å svare på krenkelser av engasjementsreglene. Jeg mener dette er essensen, sa Erdogan til CNN torsdag.

Russlands president Vladimir Putin sa tidligere på dagen at han ikke har mottatt noen formell unnskyldning fra Tyrkia etter at tyrkiske jagerfly tirsdag skjøt ned et russisk kampfly ved grensen til Syria.

– Vi har fortsatt ikke hørt noen beklagelse fra Tyrkias øverste politiske nivå eller forslag om kompensasjon, sier Putin.

Ordkrigen mellom Russland og Tyrkia er dermed like fastlåst. De to landene har helt ulike oppfatninger av foranledningen til nedskytingen.

Les også: Tyrkia offentliggjør lydopptak etter nedskyting av russisk fly

Stanser samarbeid

Russiske myndigheter har sagt at nedskytningen vil få alvorlige konsekvenser, og statsminister Dmitrij Medvedev ber nå regjeringen utarbeide tiltak mot Tyrkia.

Tiltakene skal rettes mot den «økonomiske og humanitære sfæren», sier Medvedev og foreslår blant annet stans i enkelte felles investeringsprosjekter.

Flere russiske turoperatører har stanset turisttrafikk til Tyrkia, og utenriksdepartementet i Moskva ber russiske borgere forlate Tyrkia fordi det mener terrortrusselen er stor i landet.

I tillegg opplyser Russlands forsvarsdepartement at det inntil videre stanser alt samarbeid med det tyrkiske militæret, melder det russiske nyhetsbyrået TASS.

Avgjørelsen rammer blant annet en såkalt hotline som ble satt opp for å dele informasjon om russiske luftangrep i Syria.

Les også: Russisk turoperatør stanser salg av reiser til Tyrkia

– Ville handlet annerledes

President Erdogan sier imidlertid at Tyrkia trolig ville handlet annerledes dersom de visste at kampflyet de skjøt ned, var russisk.

I en skriftlig uttalelse fra det tyrkiske militæret onsdag heter det at de ikke visste at det var et russisk fly de skjøt ned, men at nedskytingen skjedde fordi Tyrkias engasjementsregler trådte i kraft etter at kampflyet ikke svarte på advarsler.

– Hvis vi hadde visst at det var et russisk fly, ville vi kanskje advart det på en annen måte, sier Erdogan til TV-kanalen France 24.

Til kanalen sier han også at han har prøvd å ringe Putin etter nedskytingen, men at den russiske presidenten ikke svarte.

Les også: – Pilotene truet aldri Tyrkia

Angrep

De to flygerne som var om bord i flyet, klarte å skyte seg ut i fallskjerm. Den ene skal imidlertid ha blitt drept av syriske opprørere, mens den andre ble berget av russiske og syriske spesialstyrker.

Russland opplyser torsdag at landets styrker har «utryddet» opprørsgrupper som opererer i området hvor flyet styrtet.

– Så snart som vår pilot var trygg, gjennomførte russiske bombefly og syriske regjeringsstyrker massive angrep i området, sier militærtjenestemannen Igor Konasjenkov til russiske medier.

– Terroristene som opererer i det området, og andre mystiske grupper ble ødelagt, sier han.

Les også: Tyrkias egne grensekrenkelser kritiseres

Tyrkia har tidligere protestert mot Russlands angrep mot turkmenske opprørsgrupper nettopp i dette området.

Russland har i snart to måneder ført en massiv luftkrig mot opprørere i Syria, og angriper både IS og vestligstøttede grupper

Konasjenkov opplyser at i løpet av de siste tre dagene har russiske kampfly gjennomført 134 kamptokter over Syria og angrepet 449 mål i flere byer.

Les også: Obama og Erdogan enige om å dempe spenningene mot Russland