Jakten fortsetter på Paris-mistenkte i Brussel

En soldat står vakt på Grand Place i Brussel søndag. Mandag morgen er beredskapen fortsatt høy i Belgias hovedstad. Les mer Lukk

Skoler, kjøpesentre og T-banen i Brussel holder stengt mens væpnet politi og soldater fortsetter en hektisk jakt på flere terrormistenkte.

Til sammen 21 personer er pågrepet i en rekke politiaksjoner søndag og mandag i Belgia.

Myndighetene holder alarmberedskapen i hovedstaden på høyeste nivå for tredje dag på rad. I resten av landet blir beredskapen liggende på nest høyeste nivå. Det man frykter, er angrep på flere steder samtidig.

Politiet jager flere personer, men først og fremst 26 år gamle Salah Abdeslam. Han skal være den eneste overlevende av angriperne i Paris. Han skal være sett i Brussel etter Paris-terroren, og belgisk sikkerhetstjeneste har gjennomført flere aksjoner i jakten på ham.

Rykter om at Abdeslam var sett i Liege på vei østover i en BMW, ble mandag avvist av påtalemyndigheten.

Terrorforsker om Norge: – Vi må forholde seg til daglige truser fremover

Væpnet politi

Hundrevis av tungt væpnede politifolk og soldater patruljerer gatene og vokter viktige bygninger i hovedstaden Brussel.

– Vi frykter et angrep som det i Paris, sa statsminister Charles Michel på en pressekonferanse søndag kveld og ba folk om å være forsiktige.

– Det er flere individer som kan tenkes å angripe samtidig mot flere mål, fremholdt han.

T-banen er derfor fortsatt stengt, sammen med skoler, universiteter, museer og flere kjøpesentre og kafeer. Også den norske skolen utenfor byen holder stengt.

Mange har fått beskjed om å jobbe hjemmefra, men både EU-institusjonene og NATO-hovedkvarteret holder åpent. Dog under streng bevoktning.

Les også: Terrorfrykt stenger skoler og T-baner i Brussel

Ny vurdering

Mandag ettermiddag skal sikkerhetssituasjonen vurderes på nytt etter at flere gater i sentrum ble stengt av søndag kveld.

Imens holder folk seg borte fra vanlige samlingssteder, som turistmagneten Grand Place.

Samtidig prøver innbyggerne i byen, som har over 1 million innbyggere, å la hverdagen gå som vanlig, og myndighetene har ikke offentliggjort hva trusselvurderingen konkret inneholder.

– Livet går videre i Brussel. Offentlig sektor holder åpent, mange selskaper holder åpent, understreker innenriksminister Jan Jambon overfor radiostasjonen RTL.

Les også: Paris-terroristenes siste gjemmested vitner om grufulle scener