Opposisjonen presset foran nyvalg i Tyrkia

Tyrkias president Tayyip Erdogan og sittende statsminister Ahmet Davutoglu kan glede seg over fremgang for regjeringspartiet AKP på meningsmålingene den siste uka før valget. Foto: Umit Bektas (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Mens Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kan glede seg over solid fremgang på meningsmålingene, har det kurdiske partiet HDP måttet holde en svært lav profil foran søndagens valg.

Sist søndag delte HDP-leder Selahattin Demirtas en kopp te med noen byggearbeidere, spiste lunsj med noen studenter og holdt en tale for noen hundre partimedlemmer i et svakt opplyst lokale i Istanbul.

Slik har valgkampen blitt for partiet som er hatobjekt nummer én for Tyrkias sittende regjering, som beskylder HDP for å være et politisk talerør for den forbudte kurdiske PKK-geriljaen.

– De har nerve til å snakke om fred, men de mener blod, sa Erdogan nylig.

Les også: EU-rapport refser Tyrkia

Drøm innen rekkevidde

Selv har presidenten og hans AKP-parti hatt god fremgang på meningsmålingene den siste uka før valget. På en måling torsdag hoppet partiet frem med hele seks prosentpoeng til 47,2 prosent.

Holder målingen vann, kan Erdogans drøm om rent flertall i nasjonalforsamlingen være innen rekkevidde.

Opposisjonen er derimot langt mer presset enn i valget for fem måneder siden, der AKP ikke fikk nok stemmer til å danne en styringsdyktig regjering og derfor måtte lyse ut nyvalg. Dermed må tyrkerne gå til urnene for fjerde gang på mindre enn to år.

I valget i juni gjorde HDP det overraskende skarpt med 13 prosent av stemmene. Partiet klatret dermed over sperregrensen på 10 prosent, noe som fikk de kurderdominerte områdene sørøst i Tyrkia til å eksplodere i glede og fyrverkeri.

Men nå er gleden erstattet av frykt.

Les også: Nyvalg løser neppe Erdogans problemer i Tyrkia

– Utrygt

Både kurdere og HDP er blitt målskive for en rekke angrep, det alvorligste i begynnelsen av oktober da to selvmordsbombere, angivelig fra ekstremistgruppa IS, sprengte seg i lufta under en fredsdemonstrasjon i hovedstaden Ankara. 102 mennesker, blant dem mange HDP-medlemmer, ble drept.

Situasjonen har tvunget partiet til å legge bort planene om en storstilt valgkamp foran nyvalget.

– Dette er en veldig vanskelig tid for partiet, sier HDP-medlem Ergin Emin (67).

– Jeg er kurder, og jeg vet hvordan det er å leve under en diktator. Men dette er første gang jeg har følt meg utrygg når jeg går til et møte, sier han.

Les også: Tyrkisk politi stormer regjeringskritisk medieselskap

Aksjon mot medier

Samtidig har Erdogan i det siste slått hardt ned på annen opposisjon. Onsdag gikk opprørspolitiet inn og stengte en TV-kanal som er drevet av en av Erdogans sterkeste kritikere.

Torsdag var to aviser som utgis av den samme mediegruppen, ikke å finne i salg. Sjefredaktør for avisen Bugun, Erhan Basyurt, sier til AFP at de har fått trykkeforbud.

Medieaksjonen har fått flere til å slå alarm om ytringsfriheten i Tyrkia. Myndighetenes behandling av journalister har lenge vært én av grunnene til at medlemskapsforhandlingene med EU har mislyktes.

– Regjeringen har vist hva som vil skje med dette landet dersom vi ikke stanser denne undertrykkingen på søndag, sier Eren Erdem fra Det republikanske folkepartiet (CHP).

Også EU følger valget med argusøyne. Utfallet kan bli avgjørende for om unionen går inn for nye medlemskapsforhandlinger i bytte mot en avtale om Syria-flyktninger.

Les også: Erdogan: Russland risikerer å miste Tyrkias vennskap