Flyktningkrisen:
Les Terjes brev til statsminister Erna Solberg
Krever handling: – Norske politikere må ta sitt ansvar, nå! sier frivillig Terje Bratland. Les mer Lukk
– Jeg har en klar melding til Erna Solberg: Møt meg, og sammen kan vi utrette noe stort, sier Terje Bratland til ABC Nyheter.
Bratland er initiativtaker bak innsamlingsaksjonen «Hjelp flyktningene», som samler inn utstyr til flyktningene.
Til ABC Nyheter sier statssekretær ved statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, at de foreløpig ikke har rukket å se på Bratlands forespørsel.
– Vi har mottatt henvendelsen, men har ennå ikke rukket å ta stilling til forespørselen om et møte. Det er ingen tvil om at vi har en flyktningkrise, og regjeringen jobber nå med en rekke tiltak for å håndtere situasjonen – både her hjemme og ute, sier Aanes.
– Jeg har ikke snart ikke ord igjen. Det tar ikke fem dager å invitere til et møte, kontrer Bratland.
Statssekretær ved statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, sier regjeringen ikke har rukket å ta stilling til forespørselen om et krisemøte. Les mer Lukk
Vil ned og hjelpe
ABC Nyheter har de siste dagene skrevet om øyenvitneberetninger fra norske Usman Bashir (23) og norske Tina Marie Asphaug.
Les norske Tinas historier fra Serbia og Kroatia: –Barn blir trampet ihjel
Les norske Usmans fortelling fra Lesvos: – Små barn tar sine egne liv
Sammen med de to frivillige ber Bratland nå om et krisemøte med norske politikere.
Bratland drømmer om at han i løpet av det neste halve året skal få næringsliv, privatpersoner og staten til å donere penger slik at han og flere andre kan reise nedover til den greske øya.
– Vi er 400 frivillige. Mange står klare til å reise ned, for å hjelpe på Lesvos. Nå gir jeg politikerne mulighet til å hjelpe flyktningene der de er, hvor de har sagt de vil hjelpe. Kapper de av meg hånda mister de all troverdighet.
Se bilder fra Norges største utstyrslager for flyktninger her: Har samlet inn over 60 tonn
Har kontaktet toppolitikere
Brevet ble sendt til norske politikere søndag kveld. Kjente navn som Audun Lysbakken, Erna Solberg, Hadia Tajik, Jonas Gahr Støre, Christian Tybring-Gjedde og Knut Arild Hareide står på listen.
Så langt har flere av politikerne svart direkte eller via sine rådgivere. Flere skriver i meldinger og e-poster som ABC Nyheter har fått tilgang på at de ønsker å diskutere løsninger, men ingen har ennå takket ja til et konkret møte. Bratland er skuffet over at regjeringen ennå ikke har gitt et ordentlig svar.
– At regjeringen ikke har svart ordentlig er kritikkverdig, og bekymringsverdig. Det virker ikke som de tar det på alvor. Norske frivillige forteller at folk dør foran øynene deres. I tillegg blir de angrepet selv, vi er nødt til å gjøre noe.
– Står klare til å reise
Bratland har forståelse for at det skjer mye her hjemme, men sier han ikke kan akseptere at folk dør dere nede grunnet politisk handlingslammelse.
Terje Bratland er initiativtaker bak Norges største lager for utstyr til flyktninger. Les mer Lukk
– Er det realistisk å få til et møte med toppolitikerne?
– Jeg ser ingen grunn til at det ikke skulle gå an å få til. Jeg tilbyr meg å stille til tjeneste.
– Hva du konkret vil du tilby regjeringen at du kan gjøre?
– Det er mange som har kontaktet meg som ønsker å dra ned. Det handler om økonomi. Det kommer meldinger om at det er for få frivillige der nede, som gir informasjon og utstyr. Vi er mange som kan reise, men vi trenger midler.
– Regjeringen legger ansvaret over på de frivillige. Det er ikke de frivillige organisasjonenes fulle og hele ansvar, myndighetene må dele ansvaret. Nå får dere servert muligheten på et sølvfat, jeg skal sørge for at det kommer ned mange frivillige.
Les brevet i sin helhet helhet:
Åpent brev til statsminister Erna Solberg, regjeringen og alle stortingspolitikere.
Det er med stor bekymring jeg skriver dette. Av min gode venn Usman Bashir som nå er i Lesvos som hjelpearbeider får jeg en melding om grove menneskerettighetsbrudd i Lesvos, i Serbia og Kroatia fra hans venn Tina Marie Asphaug. Menneskerettighetsbruddene er av en så alvorlig art at jeg ikke kan sitte stille og se det passere. Her bør Norge som nasjon gripe tak i situasjonen på riktig måte og få menneskerettighetsbruddene stoppet så fort som overhodet mulig og sørge for at situasjonen ikke eskalerer.
Serbia og Kroatia
- Politiet i Serbia og Kroatia lar folk med vilje dø for å få problemet ut av verden.
- Det lages ingen register på de døde. De bæres bort for å brennes. Familier blir ikke informert. Pass og andre dokumenter som viser at mennesker dør der brennes.
- Krigsofre blir utsatt for vold av politiet, og familier blir hensynsløst splittet.
- Barn blir kynisk splittet fra foreldre. Politiet mishandler barn, eldre, kvinner og menn.
- Barn blir trampet ihjel i folkehavet, og politiet står å slår og sparker.
- Myndighetene sitter å ser på et folkemord.
- Journalister blir fratatt bilder/ minnebrikker og alt de lager av politiet.
- Norske hjelpearbeideren Tina Marie Asphaug blir slått med batong av politiet for å bære ut livredde barn fra folkemassene. Hun blir truet med arrestasjon når hun tar bilder for å dokumentere hva som daglig skjer.
- Brannvesenet spyler krigsofre med iskaldt vann når de stiller spørsmål.
- Det blir brukt tåregass og trues med bruk av tåregass.
- Situasjonen er ute av kontroll. Det nasjonale politiet i Serbia og Kroatia er ikke i stand til å håndtere dette.
Hellas
Lesvos, Mytilini og Moria
- Mindreårige som går alene i timer og mange dager uten at noe apparat fanger de opp.
- Rykter om gruppevoldtekter
- UNHCR campen ble stengt fordi det var kaos og de ikke hadde kontroll. Det blir overlatt til frivillige. Det er grunnet dårlig sikkerhet.
- Tusenvis av krigsofre som sover langs veiene for de er utmattet, må blant annet sove ute i regnet uten regntøy.
- Folk må vente i 2 km lange køer i flere dager, det er gjørme over alt og krigsofrene fryser og sulter. De klarer knapt å gå mer for de er frosne grunnet regn og kulde.
Det rapporteres også om at når FN er tilstede når kameraene er på så skjer det noe, men når kameralysene slukkes så forsvinner FN og de frivillige er overlatt til seg selv igjen. Hvis dette stemmer så er det meget alvorlig.
Dette var en oppsummering av hvor grufulle tilstandene er for flyktningene som kommer til de nevnte stedene.
Den norske regjeringen har tidligere uttalt at de ønsker å hjelpe flyktningene der de er. Nå har dere sjansen til å gjøre ord til handling. Jeg foreslår at dere øker bistanden med en milliard øremerkede norske kroner samlet til alle humanitære organisasjoner i Norge som kan operere i utlandet. Det er stort behov for mange flere fra de humanitære organisasjonene. De er knapt synlige ifølge de norske frivillige som er der nede og hjelper krigsofrene.
Hvordan vil dere gripe tak i denne humanitære katastrofen, Erna Solberg?
Ønsker et møte med deg, Erna Solberg og Børge Brende. I det møtet bør alle partiene på Stortinget og norske humanitære organisasjoner være invitert. Sammen står vi sterke og kan slik få utrettet mye for å hjelpe flyktningene her i Norge og i Europa.
Vinteren er like rundt hjørnet og titusener av liv vil gå tapt om de europeiske landene ikke står mer samlet i kampen å hjelpe flyktningene. Vi kan ikke som nasjon være bekjent av å sitte på gjerdet når vi står ovenfor vår tids største humanitære katastrofe siden andre verdenskrig.
Med vennlig hilsen
Terje Bratland