Obama: – Vi ønsker ikke å isolere Russland

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama kritiserte Russland fra talerstolen i FN Les mer Lukk

USAs president Barack Obama sier sanksjonene mot Russland ikke er ment for å isolere landet, men for å presse landet til å bidra til å styrke, ikke svekke internasjonal lov og orden.

I sin tale til FNs hovedforsamling mandag, tok Obama opp det kjølnede forholdet mellom de to stormaktene etter at Russland annekterte Krim-halvøya i Ukraina i april 2014.

– Sanksjonene handler ikke om å gå tilbake til en kald krig eller isolere Russland. Det handler om å presse på fordi vi ønsker et Russland som bidrar til å styrke et internasjonalt system, ikke svekke det, uttalte Obama.

Se video øverst i artikkelen.

– Vi kan ikke tillate at et land krenker territoriet til et annet. Hvis det kan skje i Ukraina, så kan det skje med hvilket som helst av landene i denne salen, påpekte han.

Obama sparket også til Kina og landets oppførsel i Sør-Kinahavet.

– USA har ingen interesser i dette området, men vi har interesser av å se at de internasjonale prinsippene blir opprettholdt, sa han.

Han advarte sterkt mot en utvikling der sterke stater i økende grad forlater internasjonal lov og orden for å gå tilbake til en logikk der de tvinger sin vilje gjennom på bekostning av svakere stater.