Pave Frans hyllet av tusener i Washington

Your browser doesn't support HTML5 video.

Paven: -Vi må handle nå
Pave Frans ble hyllet av tusenvis av jublende katolikker da han onsdag kjørte gjennom Washingtons gater i sin karakteristiske «popemobil».

Den 78 år gamle argentinskfødte paven begynte dagen med et besøk hos president Barack Obama, men hva de to snakket om er ikke kjent ettersom møtet ifølge Det hvite hus var av privat karakter.

På plenen utenfor roste paven Obamas innsats for å bekjempe skadelige klimautslipp, men han benyttet samtidig anledningen til å ta opp de store skillene mellom fattig og rik i USA.

Hyllet av tusener

– Klimaendringene er et problem som ikke kan overlates til framtidige generasjoner, sa han.

Etter besøket i Det hvite hus ble den katolske kirkes overhode hyllet av anslagsvis 15.000 frammøtte langs Constitution Avenue, mange av dem langveisfarende.

– Jeg er så begeistret over å være her, smilte 78 år gamle Millie Lober som hadde reist helt fra Illinois for få et glimt av pave Frans.

Sårt tiltrengt leder

– Han er en sårt tiltrengt leder i dagens verden, det er desperat behov for ham. Han viser oss hvordan vi som katolikker bør leve sammen med andre, uansett hvilken tro de har, sier hun.

Omgitt av politimotorsykler og med helikoptre hengende over seg, beveget pavens karakteristiske «popemobil» seg sakte i retning av St Matthew's Cathedral, der katolske kirkeledere ventet.

Under møtet med biskopene tok paven opp de mange overgrepssakene som har rystet den katolske kirke i USA de siste årene og understreket at slike forbrytelser aldri må gjentas.

«Viva el Papa!»

Det bor nærmere 82 millioner katolikker i USA, noe som tilsvarer rundt 25 prosent av befolkningen, viser en oversikt utarbeidet av forskere ved Georgetown University.

Katolikkene utgjør dermed det største trossamfunnet i landet, mye takket være stor innvandring fra Latin-Amerika. Det kunne også høres langs pavens kjørerute onsdag, der det ble ropt «Viva el Papa!».

Over halvparten av USAs befolkning er rett nok protestanter, men de er i motsetning til katolikkene splittet i en rekke ulike kirkesamfunn.

Republikansk skepsis

Liberale katolikker har lenge sett fram til pavebesøket, mens skepsisen er stor blant konservative republikanere som nærmest anser pave Frans for å være en dårlig kamuflert marxist.

Pavens budskap om å bekjempe økonomisk ulikhet og klimautslipp er i mange amerikaneres øyne kontroversielt. Det samme er hans utfall mot amerikansk kultur, materialisme og hensynsløs kapitalisme.

Les også: Gutt mistenkt for å ha planlagt pave-attentat