«Rødhårsekstremist» dømt for terrorplaner

Mark Colborne ville drepe prins Charles og prins William slik at rødhårede prins Harry (bildet) kunne bli konge. Les mer Lukk

En ytterliggående rødhåret ekstremist som ville drepe prins Charles for å sikre rødhårede prins Harry en plass på tronen, er dømt for terrorplanlegging i Storbritannia.

37 år gamle Mark Colborne følte seg marginalisert på grunn av det røde håret sitt og har sammenlignet seg med Anders Behring Breivik. I en notatbok har han skrevet at han ønsket å «sette en kule i Charles' hode».

– Jeg ville ofret livet for det ene skuddet. Drepe Charles og William så Harry kan bli konge. Drepe tyrannene, skriver Colborne.

– Jeg vil at de skal se min forvandling fra fattig rødhåret stakkarsliggjort minoritet som stadig tråkkes på til en fullbåren militant terrorist, fortsetter han. Britiske tabloider omtaler 37-åringen som «rødhårsekstremist».

Fra nettet har Colborne samlet opplysninger om sprengstoff og han hadde bøker med oppskrifter på dødelig gift, blant annet cyanid. Etter at halvbroren hans oppdaget kjemikalier og dokumenter om rasehat, ble Colborne pågrepet 3. juni.

Dommer John Bevan sier dette er en «meget merkelig» sak med en «meget merkelig person». Den terrordømte sier selv at tekstene i dagboken er hissige haranger skrevet mens han var uten medisin mot depresjon.

Dersom han virkelig ville ha prins Harry på tronen, måtte Colborne gått enda mer drastisk til verks enn å ta livet av Charles og William, også Williams små barn George og Charlotte er foran sin rødhårede onkel i arverekken.

Mange briter har et underlig og noe anstrengt forhold til rødhårede. Betegnelsen «ginger» brukes til dels nedsettende, og både voksne og barn har blitt utsatt for vold tilsynelatende kun basert på hårfarge. For noen år siden ble en episode av tegneserien «South Park» inspirasjon for National Kick a Ginger Day – spark en rødhåret-dagen. Som motsvar til dette planlegges en Ginger Pride-festival neste sommer.