Obama omdøper Nord-Amerikas høyeste fjell

Fjellet som nå blir omdøpt til Denali er 6194 meter høyt, og Nord-Amerikas høyeste. Les mer Lukk

USAs president Barack Obama vil omdøpe fjellet Mount McKinley til Denali når han mandag besøker Alaska. Dermed er en 40 år gammel navnestrid over.

Det var en gullgraver på oppdagelsesreise i området som ga fjellet navnet Mount McKinley i 1896, da han hørte at William McKinley hadde vunnet republikanernes nominasjonsvalg.

Innfødte i Alaska hadde imidlertid lenge omtalt det 6.194 meter høye fjellet som Denali, som betyr «Det høye».

I 1975 omdøpte delstatsmyndighetene i Alaska fjellet til det opprinnelige navnet og har siden arbeidet for at de føderale myndighetene skal gjøre det samme. Men initiativet har blitt blokkert i kongressen av politikere fra McKinleys hjemstat, Ohio, som har ønsket å fortsatt hedre den tidligere presidenten.

Les også: – Byen kan ikke hete Fi**e

Internasjonal konferanse

Obama vil offisielt omdøpe fjellet på mandag, når han ankommer Anchorage i Alaska for å delta på en klimakonferanse.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) vil også ha en framtredende rolle under konferansen. Han kom til Anchorage søndag og innledet besøket med å reise til et utkikkspunkt i Earthquake Park like utenfor byen. Der pekte han raskt ut fjellet i horisonten, men måtte finne seg i å bli rettet på da han kalte det McKinley.

Mount McKinley, eller Denali, er Nord-Amerika og USAs høyeste fjell.

Brende møtte også republikaneren Dan Sullivan, som er den ene av Alaskas to senatorer. Han er strålende fornøyd med navneskiftet.

– Athabaskanfolket ga navn til det fjellet for mange tusen år siden. Jeg tror de fleste alaskere vil være positive til dette, sier han.

Urfolk

Urfolket i Alaska vil bli et viktig tema under Obamas tre dager lange besøk i delstaten. Onsdag blir han også den første sittende presidenten som reiser nord for polarsirkelen i Alaska når han skal besøke Kotzebue, regionhovedstaden i det nordvestlige Alaska.

Kotzebue, som ligger 5 mil nord for polarsirkelen, har 3.200 innbyggere, hvorav tre firedeler er inuitter.

De små inuittsamfunnene i nord er spesielt hardt rammet av klimaendringen i Alaska, som de siste 50 årene har opplevd en dobbelt så stor økning i temperaturen som resten av USA.