IS rykker frem ved Tyrkias grense

Opprørsgruppen IS har drevet syriske opprørere ut av fem landsbyer ved Syrias grense til Tyrkia. I Irak er to soldater drept av et selvmordsangrep som IS sier de sto bak.

Det er eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som melder om at opprørere fra Den islamske staten (IS) har rykket frem i området, der Tyrkia og USA planlegger å innlede en ny front mot gruppen.

De to NATO-allierte skal starte omfattende luftoperasjoner for å jage vekk IS-opprørere fra grenseområdet, sier den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu.

Allierte land som Saudi-Arabia, Qatar og Jordan, samt Storbritannia og Frankrike, kan også komme til å delta i aksjonen.

Les også: – IS jaget ut av ti irakiske byer

Selvmordsangrep

Torsdag ble to irakiske generaler og tre andre drept i et selvmordsangrep nord for Anbar-provinsens hovedstad Ramadi, i et område som er kontrollert av IS. Opprørsgruppen sier selv at de sto bak angrepet.

Gruppen hevder fire selvmordsbombere med hjelp av to væpnede menn angrep et militærhovedkvarter utenfor byen. Syriske myndigheter sier imidlertid at det dreier seg om en selvmordsbomber i en bombebil som angrep irakiske styrker på fremmarsj.

IS tok kontroll over Ramadi i mai. Tapet av byen, som er hovedstaden i Anbar-provinsen, var det største tilbakeslaget for de irakiske styrkene siden Mosuls fall.

Våpenhvile

Lenger sør i landet har en våpenhvile mellom regjeringsstyrkene og opprørere trådt i kraft i de tre byene Zabadani, Fuaa og Kafraya. Partene har startet evakuering av sårede fra byene.

Pro-syriske opprørere, blant dem den sjiamuslimske Hizbollah-militsen, startet en offensiv for å ta tilbake Zabadani fra andre opprørere i juli. Byen er den siste opprørskontrollerte byen langs grensen til Libanon.

Over 240.000 mennesker har mistet livet siden mars 2011, da konflikten i landet startet med demonstrasjoner mot regjeringen.