– IS jaget ut av ti irakiske byer

Kurdiske Peshmerga-styrker tok et stort jafs av IS-kontrollerte områder i Nord-Irak onsdag. Foto: Reuters / Stringers / NTB scanpix Les mer Lukk

Kurdiske Peshmerga-styrker har drevet opprørsgruppa IS ut av ti byer i Kirkuk-provinsen i Irak onsdag, opplyser kurdiske militærkilder. Styrkene er hjulpet av luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen.

Kurderne skal mistet fem mann, mens titalls opprøre fra den islamske stat (IS) ble drept, opplyses det.

Offensiven startet ved daggry i Daquq-området nord for den irakiske hovedstaden Bagdad. På kvelden kontrollerte de kurdiske militærstyrkene 24 kvadratkilometer som tidligere var IS-kontrollert.

Sikkerhetsrådet i den kurdiske regionen i Nord-Irak sier at opptil 2.000 Peshmerga-soldater deltok i angrepet. Peshmerga har blitt en viktig alliert for den USA-ledede koalisjonen i kampen mot IS.

Det har vært stillstand på frontlinjen i flere måneder mellom IS og Peshmerga-styrkene ettersom kurderne kontrollerer mesteparten av områdene de mener tilhører dem. Derfor har initiativet til å avansere videre inn i områder som er dominert av sunni-arabere få, med mindre opprørsgruppas tilstedeværelse utgjør en direkte trussel mot dem.

– IS utgjorde en trussel mot hovedveien fra Kirkuk til Bagdad, og de kurdiske og andre landsbyer tilknyttet områdene, sa brigader Aras Abdel Rahaman.