Norsk skip deltar i omfattende redningsaksjon

Migrantene ble fraktet over i lettbåter slik at de kunne komme i sikkerhet på skipet Siem Pilot. Les mer Lukk

Et norsk skip er sammen med sju andre med i en redningsoperasjon der 3.000 migranter er i havsnød utenfor kysten av Libya.

Den store redningsaksjonen kom i stand etter at den italienske kystvakten lørdag mottok nødsignal fra 18 overfylte båter. I løpet av lørdagen reddet Siem Pilot over 950 migranter og flyktninger.

– Det er stor aktivitet i området. Vi har nå tatt om bord om lag 320 migranter fra en fiskebåt. Det har kommet flere nødanrop hvor vi må bistå, opplyste presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos til NTB tidligere på dagen. Hun befinner seg om bord på Siem Pilot.

Les også: Siem Pilot reddet 400 båtflyktninger

Opptil ti båter ber om hjelp

Også styrkesjef Lise Dunham på Siem Pilot bekrefter at det kom svært mange nødmeldinger Libya lørdag.

– Det er fint vært i området, lite vind. Etter et par dager med mer vind og sjø, har mange av menneskesmuglerne satt båter på vannet i løpet av natten, forklarer Dunham TV 2.

Lasteskipet Siem Pilot tar i utgangspunktet imot maksimalt 800 personer, men dersom det er krise, kan det ta imot flere.

Les også: Norsk skip setter 451 migranter i land på Sardinia

Siden juni har Norge bidratt i EUs grensesamarbeid Frontex med beredskapsskipet Siem Pilot, som så langt har berget flere enn 4.300 migranter.

Flere enn 104.000 migranter fra Afrika, Midtøsten og Sør-Asia har blitt reddet i land i søritalienske havner så langt i år.

Reddet 60 utenfor Lesvos

I løpet av de siste døgnene har den norske redningsskøyta Peter Henry von Koss reddet rundt 60 mennesker som var i havsnød nær den greske øya Lesvos i Egeerhavet ikke langt fra Tyrkia.

Skøyta tok om bord rundt 60 barn, kvinner og menn fra en overfylt gummibåt som tok inn vann, opplyser Redningsselskapet.

Tidligere lørdag varslet selskapet at fartøyet hadde reddet tolv mennesker opp fra havet i en redningsoperasjon natt til fredag etter ni timer i vannet. En person ble funnet omkommet.

Redningsskøyta Peter Henry von Koss har så langt reddet over 260 mennesker.