– Tyrkia og USA vil opprette IS-fri sone

Et tyrkisk transportfly tar av fra flybasen Incirlik, som USAs kampfly nå får lov til å bruke når de angriper IS i Syria og Irak. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA og Tyrkia ønsker å opprette en sone nord i Syria hvor ekstremistgruppen IS holdes borte, ifølge flere medier.

Tanken er at amerikanske kampfly, moderate syriske opprørere og tyrkisk artilleri skal settes inn for å fjerne IS fra sonen. Det opplyser amerikanske og tyrkiske kilder til avisene New York Times og Washington Post.

Sonen beskrives som ti mil lang og seks mil bred og vil ligge langs grensa mellom Syria og Tyrkia. Målet er mer stabilitet langs grensa og et område hvor syriske flyktninger kan være trygge.

Les også: – Nå bomber Tyrkia også Kobani-kurderne

Inntil nylig har Tyrkia spilt en svært begrenset rolle i kampen mot IS. Men etter terrorangrepet i den tyrkiske byen Suruc har landet iverksatt flyangrep både mot IS og den væpnede kurdiske gruppen PKK.

Hvis den planlagte sonen kommer på plass, må amerikanske kampfly operere i nærheten av flybaser og luftforsvar som kontrolleres av det syriske regimet. Flere av opprørsgruppene som kjemper mot regimet, kan få fordeler av tiltaket.