Cricketverden i sorg etter stjernes død

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Vi er fullstendig knust
Sorg og sjokk preger Australia og andre cricketnasjoner etter at stjernespilleren Phil Hughes torsdag døde på sykehus to dager etter å ha blitt truffet av et kast.

– Det er en underdrivelse å si at vi er fullstendig knust. Ordet «tragedie» brukes altfor ofte i sport, men dette er en virkelig tragedie, sa James Sutherland, som er sjef i Australias cricketforbund.

Hughes skulle slå for South Australia i en delstatskamp, men bommet på ballen slik at den spratt opp og traff ham i nakken. Det forårsaket blødninger i hjernen, og han mistet bevisstheten. 25-åringen fikk hjertemassasje og kunstig åndedrett før han ble fløyet til sykehus. Der ble han operert, men livet sto ikke til å redde.

Han døde torsdag, omgitt av familie og venner. En rekke av hans landslagskolleger var til stede på sykehuset, og mange gråt åpenlyst da de forlot det.

Landslagskaptein Michael Clarke var ved sykesengen da Hughes døde, og det var han som dypt beveget leste en uttalelse fra familien.

Les også: Trenerlegenden Tikhonov er død

Cricketstjernen Phil Hughes døde torsdag på sykehus i Australia, to dager etter at han ble truffet av et kast under en kamp i Sydney. Foto: Tim Wimborne (Reuters)

Det ble flagget på halv stang på cricketbaner over hele verden, blant annet sportens «åndelige hjem» Lord's i London. Indias landslag, som er på turné i Australia, avlyste sin treningskamp fredag, mens Pakistan og New Zealand avbrøt 2. dag av femdagskampen i Sharjah fordi spillerne var for opprørte til å gå på banen.

Sjokkert

– Det er sjokkerende at et ungt liv skal ta slutt under utøvelse av vår nasjonalsport, sa Australias statsminister Tony Abbott.

– Han var elsket, beundret og respektert av lagkameratene og mengder av cricketfans.

Først ble det antatt at kastet hadde truffet Hughes i hodet, men Australias l

andslagslege Peter Brukner opplyste torsdag at ballen faktisk traff ham i nakken etter at han feilberegnet ballbanen da den spratt.

– Det er en svært sjelden skade. Ballen førte til at halspulsåren sprakk og blødde inn i hjernen. Vi kjenner bare 100 tilsvarende hendelser, hvorav bare en var forårsaket av en cricketball, sa Brukner.

Australias landslagskaptein Michael Clarke kjempet forgjeves med tårene da han snakket om sin avdøde landslagskamerat Phil Hughes torsdag. Foto: Jason Reed (Reuters)

Sean Abbott, som kastet den fatale ballen, var en god venn av Hughes og har fått krisepsykiatrisk hjelp etter hendelsen.

Sikkerhet

Tragedien har allerede ført til krav om at cricketspillere må få bedre beskyttelse. Hughes benyttet hjelm, som er påbudt for slagmenn, men ballen ham traff mellom skulderen og hjelmens kant.

Hughes debuterte for Australias landslag allerede som 20-åring og scoret så mange poeng at enkelte sammenlignet ham med legenden Don Bradman, regnet som tidenes beste slagmann. Imidlertid hadde han en svakhet ved kast akkurat av den typen som tok livet hans, og det gjorde at han i perioder var inn og ut av landslaget.

Han var imidlertid på vei inn på landslaget igjen etter godt spill i det siste, og var regnet som en klar kandidat til neste års VM-lag.