«The Rumble in the Jungle» runder 40

Muhammad Ali var mye mer enn en bokser. Nå er det 40 år siden han slo George Foreman i Afrika. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix Les mer Lukk

For 40 år siden satt 100.000 tilskuere tett pakket sammen på Tata Raphael-arenaen i Zaires hovedstad Kinshasa. Foran dem utkjempet George Foreman og Muhammad Ali tidenes mest kjente bokseduell.

Landet heter i dag Kongo, og den store arenaen ser ut som den har fått mye juling siden Ali og Foreman trakk alle verdens TV-seere til «The Rumble in the jungle».

Tribunene er nær ved å falle sammen, og når det regner trenger vannet inn i rommet der bokselegendene trente til storkampen.

George Foreman var verdensmester. Den tidligere verdensmesteren Muhammad Ali var folkets mann. Sistnevnte var blitt fratatt sin tittel sju år tidligere, fordi han nektet å avtjene verneplikt.

Fryktet tap

I 1974 hadde Ali rukket å bli 32 år. Verden fryktet at han ville lide et fryktelig nederlag mot den mektige og råsterke Foreman. Men Ali sto imot presset. Han lot sin sterke motstander slite seg ut i sju omganger – og vant så kampen på knockout i den åttende.

Men Muhammad Ali vant ikke bare kampen. Han vant også folkets hjerter. Ikke minst i Kongo. Abdelaziz Saliboko Serry er i dag sikkerhetssjef på arenaen der bokseduellen fant sted. Han har nå rundet 50 år, men begynte selv å bokse etter å ha sett kampen mellom Ali og Foreman i 1974.

– Ali var en av oss. Vi oppfattet han som en fra Zaire som bodde i Amerika. Foreman likte ikke å ha kontakt med oss mørke. Han brydde seg ikke om befolkningen, og det var en faktor i nederlaget, sier Serry til det franske nyhetsbyrået AFP.

Han får støtte av 50 år gamle Guy Luoki, som i dag er dommer innen amatørboksingen i det afrikanske landet.

– Foreman var sur, selv om han var mørk som oss andre. Han holdt seg til viktige mennesker, og han var først og fremst interessert i kvinnene, sier han.

Les også: Muhammed Ali er blitt svært syk

Tente OL-ilden

Muhammad Ali skapte et helt annet bilde av seg selv. Judex Tshibanda, som i dag trener unge boksere på den sagnomsuste boksearenaen i Kongo, husker Ali som en mann som engasjerte seg i lokalbefolkningen. På et tidspunkt kom amerikaneren ut for å bokse med lokale barn.

– Vi prøvde å treffe ham. Jeg traff ham i magen, sier Tshibanda, som nå er blitt 52 år.

Muhammad Alis kamp for siviles rettigheter og sosial rettferdighet gjorde ham til et symbol. I 1996 fikk den nå 72 år gamle bokselegenden tenne OL-ilden foran sommerlekene i Atlanta.

Også George Foreman har anerkjent statusen hans tidligere rival fikk.

– Muhammad Ali har alltid vært større enn boksingen. Han endret verden. Det kunne ingen annen bokser ha klart, har han skrevet på sin hjemmeside.

Muhammad Ali lider i dag av Parkinsons sykdom.