Ukrainsk våpenlager gikk i lufta

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ukrainsk våpenlager har gått i lufta
Enorme eksplosjoner og brann i et våpenlager i Ukraina førte til evakuering av over 30.000 personer og luftrommet ble stengt. Neppe noen ulykke, mener myndighetene.

Brannen og eksplosjonene startet sent tirsdag kveld i et ammunisjonslager på en militærbase nær Kalynivka i provinsen Vinnytsia. Basen ligger 270 kilometer vest for hovedstaden Kiev.

En person er skadd, opplyser landets nødetater.

Myndighetene besluttet å evakuere over 30.000 personer i 5 kilometers omkrets rundt militærbasen, og stenge luftrommet i en radius på 50 kilometer. Både veier og togtrafikk ble stanset. Statsminister Volodymyr Groysman ankom regionen noen timer senere. Han sa onsdag morgen at «eksterne faktorer» sto bak hendelsen, melder Reuters.

Nyheten er også videreformidlet av det russiske nyhetsbyrået Tass. Der heter det at over 1.200 brannfolk er satt inn for å bekjempe flammene.

Aktuelt:– Fryktelige brudd på menneskerettighetene i russiskokkuperte Krim

En kraftig eksplosjon avbildet under brannen i ammunisjonslageret. Les mer Lukk

I en uttalelse på provinsmyndighetenes nettsted opplyses det at brannen oppsto mens det pågår en større antiterror-øvelse i den samme provinsen. Det er imidlertid uklart om de to hendelsene kan settes i sammenheng.

Det skal være lagret rundt 188.000 tonn ammunisjon, inkludert prosjektiler til rakettutskytingssystemer, på basen, ifølge DPA.

I mars i år fant det sted en tilsvarende brann i et våpenlager i byen Balaklija i provinsen Kharkiv nær grensen til Russland. Myndighetene mente da at den skyldtes sabotasje. Det tok flere dager å slukke flammene og rundt 20.000 personer ble evakuert.

Les også:

Statsløs eks-president brøt seg inn i Ukraina og vil gjøre opprør

Ukraina vil ha FN-styrker ved grensen til Russland

– Ukraina skal bli NATO-klart innen 2020