Nyhetsbyrå: Russland løslater ukrainsk pilot

Den ukrainske jagerflypiloten Nadija Savtsjenko fotografert under en rettshøring i Moskva 26. mars i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Den drapsdømte ukrainske flygeren Nadja Savtsjenko er løslatt og på vei til Kiev. Hun skal byttes mot to russiske soldater som er fengslet i Ukraina, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Fangeutvekslingen skal angivelig skje på flyplassen i Rostov. Ukrainas president Petro Porosjenko uttalte i april at han hadde inngått en avtale med Russlands president Vladimir Putin om løslatelse av Savtsjenko.

Den 34 år gamle ukrainske flygeren ble i mars dømt til 22 års fengsel for medvirkning til drap på to russiske journalister i Øst-Ukraina i 2014. Det er en anklage hun selv blankt avviser.

Savtsjenko var på den tiden medlem av en paramilitær gruppe som kjempet mot de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina. Hun har tidligere tjenestegjort som helikopternavigatør i det ukrainske militæret.

Rettssaken mot henne er blitt omtalt som politisk motivert av både europeiske myndigheter og menneskerettighetsgrupper.

Russiske soldater

De to russiske soldatene som skal løslates i bytte mot Savtsjenko, ble tatt til fange øst i Ukraina i fjor. Begge er dømt til 14 års fengsel av en domstol i Kiev for innblanding i terrorvirksomhet. Begge har også innrømmet at de er russiske offiserer, mens russiske myndigheter hevder at de to var frivillige og ikke i aktiv tjeneste.

Russland har fra starten av konflikten i Øst-Ukraina avvist at russiske styrker har deltatt i militæroperasjoner på opprørernes side.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har de to forlatt Ukraina. Det er ventet at de vil bli fløyet til Moskva.

Savtsjenko skal ifølge planen flys til Kiev i Porosjenkos fly, opplyser en ikke navngitt ukrainsk tjenestemann til nyhetsbyrået AP. Der er det ventet at hun vil bli tatt imot som en nasjonalhelt av ukrainere som beundrer henne for å ha tilbrakt to år i russisk fangenskap uten å gi etter for russisk press.

Sultestreik

34-åringen har i perioder sultestreiket i fengselet. Da straffeutmålingen ble lest opp, sang hun den ukrainske nasjonalsangen. Tidligere denne måneden viste hun fingeren til dommerne, og advokaten hennes sier hun ikke vil ta seg bryet med å anke.

Selv hevder Savtsjenko at hun ble bortført av prorussiske styrker og tatt med over grensa til Russland før TV-journalistene ble drept. Ukrainas regjering har utnevnt henne til medlem av landets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling, i et forsøk på å gi henne diplomatisk immunitet.

Savtsjenko-saken:  

* Den ukrainske flygeren Nadja Savtsjenko (34) ble i mars dømt til 22 års fengsel for medvirkning til drap på to russiske journalister i Øst-Ukraina i 2014.

* Savtsjenko hevder selv at hun ble bortført av prorussiske styrker og tatt med over grensa til Russland før drapene tok sted, men nektet å anke dommen fordi hun ikke anerkjenner det russiske rettssystemet.

* Savtsjenko var medlem av en paramilitær gruppe som kjempet mot de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina. Hun har tidligere tjenestegjort som helikopternavigatør i det ukrainske militæret.

* Ukrainas regjering har utnevnt henne til medlem av landets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling, i et forsøk på å gi henne diplomatisk immunitet.

* Rettssaken mot Savtsjenko er blitt omtalt som politisk motivert av både europeiske myndigheter og menneskerettighetsgrupper.