Unntakstilstand på Krim etter strømbrudd

Krimhalvøya uten strøm - trolig etter ukrainsk sabotasje

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unn­taks­til­stand på Krim etter strøm­brudd: Sammenstøt ved åstedet Les mer Lukk

Strømforsyningen til Krimhalvøya er ødelagt som følge av sabotasje fra ukrainske «patrioter» melder den høyreekstreme ukrainske bevegelsen Høyre Sektor. Unntakstilstand er innført på Krim.

Det hørtes eksplosjoner og så var flere kraftmaster på linjene fra Ukraina og til Krimhalvøya ødelagt, melder en rekke kilder.

Den sterkt høyreorienterte og nasjonalistiske bevegelsen Høyre Sektor melder at deres folk allerede klokka 9 fredag morgen var på plass for å inspisere ødeleggelsene.

– Ikke oss, men de som vil blokkere Krim

– Høyre Sektor er ikke involvert i ødeleggelsen av kraftledningene. Men vi ønsker å tro at ukjente patrioter som gjorde det - enten krimtatarene eller ukrainere - er så ivrige etter et reelt bidrag til frigjøringen av Krim, at de står bak, skriver Høyre Sektor.

Videopptak viser det som skal være den ukrainske nasjonalgarden som måtte settes inn for å fjerne aktivister. Bevegelsen for å blokkere Krim ville forhindre reparasjon.

– I forbindelse med at strømforsyningen er forstyrret, er det besluttet å innføre unntakstilstand, heter det i en uttalelse fra Aleksej Fridman, visesjef for Krim-kontoret i Russlands katastrofedepartement.

All elektrisitet forsvant fra halvøya i Svartehavet kort etter midnatt natt til søndag. Nødgeneratorer holder nå sykehusene i området i gang, opplyser myndighetene.

Les også: Ultranasjonalist blir militærrådgiver i Kiev

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPRENGTE STRØMMASTER: Fredag morgen var Høyre Sektor på stedet og konstaterte at bevegelsen for å blokkere Krim, hadde ødelagt strømmaster som sikret strømforsyningen til Krimhalvøya som Russland har annektert. Les mer Lukk

Først to, så fire linjer sprengt

Inntil fredag var det fire fungerende strømforsyningslinjer mellom Ukraina og Krim. Samme dag ble to av linjene ødelagt, og sent lørdag skal de andre to linjene ha blitt ødelagt av eksplosjoner, ifølge innenriksdepartementet i landet.

Myndighetene vet foreløpig ikke når strømtilførselen kan være tilbake. Fredag ble innbyggerne på Krim oppfordret til å skaffe batterier og hamstre vann og andre forsyninger, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Les også: Mulig nynazistisk styrke i innenriksdepartementet