Tyrkia kunngjør slutt på militæroffensiv i Syria

Arkivfoto av tyrkisk stridsvogn i Aleppo-provinsen i Nord-Syria. Les mer Lukk

Tyrkia har avsluttet sin sju måneder lange militære intervensjon inne i Syria, ifølge statsminister Binali Yildirim.

Den tyrkiske hæren har sammen med allierte syriske opprørere kjempet mot IS-krigere og kurdisk milits i Nord-Syria siden i fjor høst.

Onsdag kveld kunngjorde Tyrkias nasjonale sikkerhetsråd at offensiven er avsluttet med godt resultat. Men regjeringen utelukker ikke nye militærintervensjoner og spesifiserer ikke hvorvidt hæren faktisk skal trekke seg ut av Syria.

– Det vil si, Eufrats Skjold er avsluttet, sier statsminister Binali Yildirim, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Statsministeren refererer til navnet Tyrkia har gitt intervensjonen i nabolandet og sier framtidige tyrkiske militærintervensjoner i Syria vil skje under andre navn.

Tyrkiske stridsvogner rullet inn i Syria i august i fjor. Tyrkia har siden sikret kontroll over omkring 2.000 kvadratkilometer i landet, områder som stort sett er erobret fra IS. President Bashar al-Assads regjering kaller det tyrkiske nærværet en okkupasjon.

Også Tyrkias NATO-allierte USA har sett med uro på intervensjonen, siden amerikanerne aktivt støtter den kurdiske militsgruppa YPG. Gruppa utgjør størstedelen av USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF), som kjemper mot IS og er sentral i en offensiv mot ekstremistenes hovedsete Raqqa.

Regjeringen i Ankara mener den syriske kurdermilitsen YPG er en terrororganisasjon med nære bånd til kurdiske opprørere i Tyrkia.