Syriske regjeringsstyrker erobret Aleppo-distrikt

Dette bildet fra en bydel i Aleppo 27. september 2016 er videreformidlet av De Hvite hjelmene. Bildet skal vise ødeleggelser etter flyangrep utført av den syriske regjeringshæren. Les mer Lukk

Den syriske hæren har tatt kontroll over et opprørerkontrollert distrikt i Aleppo etter flere dager med kraftige bombeangrep som har kostet mange menneskeliv.

Syriske regjeringsstyrker fortsatte tirsdag stormløpet mot Aleppo og erobret en del av gamlebyen fra opprørerne, ifølge statlig syrisk TV.

– Hæren har gjenerobret kontrollen over hele Farafra-distriktet nordvest i Aleppo etter å ha nøytralisert mange terrorister. Enheter rydder nå området for miner, sier en militær kilde i Damaskus.

Bydelen huser blant annet Umayyad-moskeen, som står på UNESCOs verdensarvliste.

I helgen tok syriske regjeringsstyrker kontroll over den palestinske flyktningleiren Handarat nord for Aleppo, men opprørere gjenerobret området få timer senere.

Les også: Mollekleiv: – Store framskritt i beleirede områder

Intens bombing

Etter at en kortvarig våpenhvile kollapset nylig, sluttet russiske kampfly seg til syriske regjeringsstyrkers offensiv i kampen om Aleppo, en av Syrias eldste byer. Angrepene har vært blant de kraftigste så langt i den fem år lange konflikten.

Over 155 mennesker er blitt drept i angrepene utført av Russland og det syriske regimet mot Aleppo siden regjeringen kunngjorde offensiven, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Mer enn 250.000 sivile antas å være fanget inne i beleirede opprørskontrollerte deler av Aleppo.

USA mener offensiven er bevis på at president Bashar al-Assad og hans russiske og regionale allierte har sviktet den internasjonale fredsprosessen. Amerikanske og britiske myndigheter har også anklaget Russland og Assad-regimet for krigsforbrytelser i forbindelse med bombingen av opprørskontrollerte deler av Aleppo, mens Russland har forklart det med at angrepene skal «fjerne terrorister mens så få sivile som mulig skades».

Les også: Hastemøte i sikkerhetsrådet om Syria

– Tror ikke lenger på samarbeid

Eksperter mener Russland har bestemt seg for å slutte seg til det syriske regimets offensiv med full styrke fordi de vil forsøke å presse USA til å godta Moskvas krav.

– Forhandlinger med amerikanerne var bare et røykteppe for å kjøpe tid og forberede den neste fasen av militæroperasjoner, sier Syria-ekspert Thomas Pierret ved University of Edinburgh.

– Russland har bestemt seg for å gå inn med full styrke fordi de ikke lenger tror på muligheten for å samarbeide med USA i Syria, sier Syria-ekspert Fabrice Balanche ved Washington Institute for Near East Policy.

Analytiker Bassam Abu Abdullah ved Damascus Centre for Strategic Studies mener Moskva nå er mer på bølgelengde med den syriske regjeringens måte å tenke på.

– Russland jobbet for en politisk løsning, så de begynte å snakke med Golfstatene, USA og andre land, men det ble etter hvert tydelig at det ikke var mulig.

Les også: FN-sjefen forferdet over eskaleringen i Aleppo