– 26 sivile drept i luftangrep i Aleppo

Da Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari kom til orde, gikk flere ambassadører ut fra møtet i protest. Les mer Lukk

Minst 26 sivile ble drept i syriske luftangrep mot Aleppo søndag, ifølge syriske aktivister. Samtidig holdt FNs sikkerhetsråd hastemøte om den økende volden i Syria, men kom ikke til enighet om tiltak.

Spliden mellom Russland og de vestlige stormaktene er for stor til å enes om hva som kan gjøres. USA, Storbritannia og Frankrike, som kalte inn til hastemøtet, beskyldte Russland og Assad-regimet for krigsforbrytelser. FNs spesialutsending Staffan de Mistura sa at den syriske offensiven mot Aleppo som ble innledet for få dager siden, har ført til en av de verste ukene i den fem og et halvt år lange borgerkrigen.

Da Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari ble bedt om å komme og snakke i rådet, gikk ambassadørene fra USA, Storbritannia og Frankrike ut i protest.

Les også: USA holder Russland ansvarlig for bombing av nødhjelpskolonne

Beskyldt for barbariske handlinger

Ambassadørene hadde krevd stans i Aleppo-offensiven og umiddelbar handling fra Sikkerhetsrådet. At ambassadørene forlot møtet, sees som en demonstrasjon av at sinnet og frustrasjonen ikke kun rettes mot Damaskus, men også Russland, som støtter Assad-regimet og samtidig snakker om å få slutt på kampene.

– Det Russland støtter og gjør er ikke antiterrorisme, det er barbarisme, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power. Den franske FN-ambassadøren François Delattre sa at det begås krigsforbrytelser i Aleppo, og at disse ikke må gå ustraffet hen.

Ødeleggelsene er enorme i Aleppo i Syria etter de siste dagers intensive bombing. Les mer Lukk

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin svarte på sin side at russerne bare forsøker «fjerne terrorister mens så få sivile som mulig skades».

Les også: UDI legger ned ytterligere 3.800 mottaksplasser

– Aldri sett så mange døde

Offensiven gikk inn i sin femte dag søndag, og helsepersonell og lokale myndighetspersoner opplyser om luftangrep rettet mot opprørskontrollerte deler av Aleppo. Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at 26 sivile har blitt drept i løpet av søndagen, og antallet drepte ventes å stige. Den nøytrale og upartiske organisasjonen Syrian Civil Defence sier at sykehus og redningsmannskaper har dokumentert 43 dødsfall søndag.

– Jeg har aldri sett så mange dø på ett sted. Det er fryktelig i dag. På under en time har russiske fly drept mer enn 50 personer og såret over 20, sier Mohammad Zein Khandaqani i et medisinsk råd i byen.

Ifølge Redd Barna er halvparten av de sårede barn.

– Alle feltsykehus og klinikker er fylt til randen med sårede, og et flertall av dem er kvinner og barn, sier lege Abu Rajab.

Les også: Listhaug støttet kronikk om fremmedfrykt - nå tilbakevises påstandene av politimester

Tærer på tålmodigheten

Setene til Storbritannia og USA står tomme etter hastemøtet om Syria i FNs sikkerhetsråd. Les mer Lukk

Før møtet i sikkerhetsrådet, krevde den britiske utenriksministeren Boris Johnson at Russland må etterforskes for mulige krigsforbrytelser etter angrepet mot en nødhjelpskolonne fra Røde Kors og Røde Halvmåne 19. september.

Utenriksministrene fra USA og en rekke europeiske land sa i en felles uttalelse lørdag at det er opp til Russland å ta initiativ for å redde de diplomatiske forsøkene på å få til en våpenhvile i Syria. Uttalelsen oppfordrer til å fortsette de diplomatiske forsøkene på å oppnå en våpenhvile. Samtidig heter det at tålmodigheten med Russland «ikke er ubegrenset».

Les også: Norsk Folkehjelps asylmottak ga stort overskudd