IS hevder gruppas talsmann er drept i Aleppo

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Drept IS-topp var mer enn en talsmann
IS hevder ekstremistgruppas talsmann Muhammad al-Adnani er drept i provinsen Aleppo i Nord-Syria. USA bekrefter luftangrep mot en IS-toppleder i området.

– Koalisjonsstyrker gjennomførte et luftangrep i Al-Bab i Syria, med en IS-toppleder som mål. Vi kartlegger fortsatt resultatene av operasjonen, sa en talsperson for det amerikanske forsvaret sent tirsdag kveld.

IS' propagandanettsted Amaq siterte tidligere samme kveld en «militærkilde» på at Adnani ble drept «mens han kartla innsatsen med å slå tilbake mot militæroperasjonene i Aleppo». Påstanden om at Adnani er drept er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

Nederlag

Dersom opplysningen stemmer, betyr det et nytt nederlag for IS. Den ytterliggående gruppa har de siste ukene lidd flere militære nederlag. Blant annet drev tyrkiske militærstyrker og allierte syriske opprørere IS ut av grensebyen Jarablus forrige uke.

Adnani, som er en av topplederne i IS, har flere ganger oppfordret til terror i den vestlige verden og til å drepe europeere og ikke-muslimer. I mai oppfordret han til angrep i Europa under muslimenes hellige måned ramadan, og i oktober i fjor oppfordret han til"hellig krig» mot Russland og USA.

Dusør

Amerikanske myndigheter utlovet i fjor en dusør på 38 millioner kroner for informasjon om Adnani, en av fire toppledere de jakter på.

I september 2014 oppfordret Adnani til angrep mot alle land som er en del av den USA-ledede koalisjonen mot IS. PST viste til denne talen i en skjerpet trusselvurdering for Norge året etter.

Muhammad al-Adnani kommer opprinnelig fra Idlib-provinsen i Syria og sverget i sin tid troskap til al-Qaida. En stund satt han i amerikansk krigsfangenskap i Irak.