Opprørere i Aleppo skal ha hindret sivile i å dra

Aleppo har vært delt mellom syriske regjeringsstyrker og opprørere siden 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Kun et fåtall sivile skal ha rukket å reise fra Aleppo før opprørere stengte det som skulle være trygge veier ut av de beleirede bydelene. Russerne blir bedt om å overlate ansvaret for de humanitære korridorene til FN.

Rundt tolv personer greide å bruke en av veiene før opprørere i det østlige Aleppo skjerpet kontrollen og hindret familier i å nærme seg passasjene, opplyser Rami Abdulrahman, leder for Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Russland og det syriske regimet lovet torsdag trygge fluktruter til sivilbefolkningen, men ifølge øyenvitner er det mange som enten ikke våger å reise eller som ikke vil.

Passasjene var samtidig åpne i den andre enden, i den regjeringskontrollerte delen av storbyen, melder SOHR. Den opposisjonsvennlige eksilgruppen får sine opplysninger fra et bredt kildenettverk på bakken i Syria.

– Dødskorridorer

Den syriske opposisjonen har kritisert korridorene for å være et forsøk på å endre Aleppos demografi og tvinge folk til å flykte.

– Aleppos innbyggere kaller korridorene som Russland snakker om, for «dødskorridorer». Det som skjer nå, er ikke kamper, men en fullstendig og systematisk ødeleggelse av byen og dens innbyggere, enten de er sivile eller stridende, sier Ahmad Ramadan fra Den syriske nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon for opposisjonen.

FN-kritikk

FN-utsendingen Staffan de Mistura oppfordret fredag Russland til å overlate ansvaret for de humanitære korridorene til FN slik at sivile kan unnslippe de beleirede områdene.

– Vårt forslag til Russland er å overlate korridorene som er etablert på deres initiativ, til oss, sa de Mistura.

Til tross for løfter om trygge passasjer og det den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu har kalt en «storstilt humanitær operasjon» ble de opprørskontrollerte områdene i Aleppo igjen angrepet av det syriske regimet fredag.

Ifølge SOHR ble det gjennomført både luftangrep og skutt med artilleri natt til fredag, men det er ikke oppgitt noe tall over døde og sårede.

– Klokken tikker

De Mistura opplyser at FN har studert den russiske planen om humanitære korridorer. Men han etterlyser mer informasjon om hvordan planen er ment å fungere. Han understreker også at sivile ikke kan tvinges til å forlate Aleppo.

– Klokken tikker for Aleppos befolkning, sier de Mistura, som regner med at maten i de østlige bydelene vil ta slutt innen tre uker.

Den svensk-italienske FN-diplomaten mener det beste vil være å innføre en 48 timers våpenhvile for å sikre både evakuering av sivile og nye forsyninger til de som er igjen i byen.

– Hvordan kan du vente at folk ønsker å gå gjennom en korridor, i tusentall, når det pågår granatangrep, bombing og kamper, sier han og føyer til at «FN både prinsipielt og i praksis støtter humanitære korridorer når de rette forutsetningene er til stede».

Regimets styrker har omringet Aleppos opprørskontrollerte områder siden 17. juli, noe som har skapt frykt for skjebnen til de om lag 250.000 innbyggerne som befinner seg der. Beleiringen har ført til matmangel og en kraftig prisstigning på dagligvarer.