Assad gjentar krav om samlingsregjering

Bashar al-Assad og kona Asma fotografert sammen i forbindelse med morsdagsfeiringen i Damaskus nylig. Arkivfoto: Sana / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Syrias president, Bashar al-Assad, gjentok onsdag kravet om en nasjonal samlingsregjering, til tross for at USA utelukker en slik løsning dersom den inkluderer Assad.

I et intervju med russiske RIA Novosti ser Assad at det vil være «logisk at uavhengige, opposisjonen og de som er lojale til regjeringen er representert». Han avviser opposisjonens krav om å sette inn en regjering uten hans deltakelse, noe han mener er ulogisk og grunnlovsstridig.

– Verken Syrias eller noe annet lands grunnlov inneholder noe som kan anses som et overgangsstyre. Det er den nasjonale samlingsregjeringen som skal forberede en ny grunnlov, sier han.

Les også: Opposisjonen: – Assad må bort, død eller levende

Samtaler ledet av FN-utsendingen Staffan de Mistura tok en pause forrige uke, og partene er fastlåst i spørsmålet om Assads skjebne. Den viktigste opposisjonsgruppen avviser Assads forslag om at hans regime skal være representert i en overgangsregjering.

– Internasjonale resolusjoner snakker om å danne et overgangsstyre med alle fullmakter, også presidentens. Assad bør ikke sitte så mye som en time etter at et slikt styre er på plass, sier det ledende opposisjonsmedlemmet Asaad al-Zoabi.

Josh Earnest, talsmann for Det hvite hus, sier Assads deltakelse er utelukket for USA.

Les også: Minister: – Assad er ikke en del av framtiden