Terrorforsker: – IS gir konkrete oppskrifter på terror

Tross bekjempelsen av IS i Syria, må vi regne med flere terrorangrep i Europa. Her fra Palmyra i Syria der IS ødela bygninger og kunst fra antikken, som denne statuen som sto ved inngangen til byens museum. Foto: Sana / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Tross bekjempelsen av IS i Syria, må vi regne med flere terrorangrep i Europa, advarer terrorforsker Ståle Ulriksen.

Forskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt og Sjøkrigsskolen sier til Klassekampen at den siste bølgen av angrep bare er begynnelsen.

– Disse folkene leter etter nye mål. Noe av poenget er å videreutvikle strategiene de allerede har lagt opp til. I Dabiq, tidsskriftet til IS, forklarer de at de ønsker polarisering og krig, sier Ulriksen. I en av de nyeste utgavene skrev magasinet om hvordan målet var å minimere gråsonen, og at flest mulig skal provoseres til å velge side i kampen.

– Noe av problemet med å snakke om dette, er jo at det kan gi reklame. Jeg vet ikke om jeg burde si dette, men i magasinet står det helt konkrete oppskrifter på trafikkulykker, kaos, den slags, sier forskeren.

Les også: Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Ulriksen er opptatt av at Vesten ikke bare kan kjempe mot terrorisme gjennom økte sikkerhetstiltak og innstramminger i personvern.

– Dette handler om verdier, og da må noen stå opp for de verdiene de sier de står for. Bare om man klarer å overbevise de som er i Europa om at vi har et system som fungerer, der de ikke blir diskriminert, vil vi kunne stoppe rekrutteringen, sier han.