Irakiske styrker erklærer seier over IS i Ramadi

Et medlem av de irakiske sikkerhetsstyrkene holder et irakisk flagg i byen Ramadi. Les mer Lukk

Det irakiske flagget er heist i Ramadi etter at landets sikkerhetsstyrker sier de har gjenerobret byen fra IS. Forhåpentligvis er det snakk om mer enn en symbolsk seier, sier forsker.

Irakiske styrker sa søndag at de har drevet ut IS-krigerne som kontrollerte et kvartal med regjeringsbygg i byen Ramadi. Dermed har den irakiske regjeringen tatt tilbake kontrollen over byen, som falt i ekstremistenes hender i mai i år.

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit håper seieren er mer enn en militær seier.

– Problemet er at IS har hatt sterke allianser med noen samfunnsgrupper i byen. Så dersom det viser seg at disse gruppene nå viser IS ryggen, er dette en stor seier. Jeg håper det er snakk om en politisk seier heller enn en ren militær seier, sier Hellestveit til NTB.

Les også:IS presses både i Syria og Irak

Mosul neste?

Dersom offensiven i Ramadi lyktes, kommer det til å være den andre store byen den irakiske regjeringen klarer å ta tilbake fra IS. Byen Tikrit nord i landet ble tatt tilbake i april. Etter Ramadi har hæren planer om å drive IS ut av storbyen Mosul, ifølge Iraks statsminister Haider al-Abadi.

Hellestveit mener imidlertid at en mulig gjenerobring av Mosul ikke blir noe enklere som følge av gjenerobringen av Ramadi.

– Tikrit, Ramadi og Mosul er helt ulike kamper. Det er flere utfordringer med Mosul. Byen betyr mye mer for IS, og de har sterk støtte blant mange, sier Hellestveit.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at dersom Mosul skal vinnes tilbake, må de moderate sunnimuslimske gruppene inkluderes.

– Forutsetningen for å gjeninnta hele Anbar-provinsen, er at president Haider al-Abadi får med seg sunniene i provinsen, slik at det ikke blir et oppgjør mellom sunnier og sjiaer, sier han til NTB.

Les også:Afghansk milits halshogde IS-medlemmer

Irakiske sikkerhetsstyrker erklærer seier over IS i Ramadi. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Gratulasjoner

IS-militante har trolig flyktet nordøstover i byen, ifølge militærkilder. De irakiske regjeringsstyrkene fikk luftstøtte fra den internasjonale koalisjonen ledet av USA i kampen om Ramadi.

En anonym amerikansk forsvarskilde opplyser at de ikke kan bekrefte at regjeringsbyggene er klarert. Til tross for det gratulerte koalisjonen de irakiske sikkerhetsstyrkene med seieren søndag.

– Det er resultatet av mange måneders hardt arbeid av den irakiske hæren, anti-terrortjenesten, irakiske luftstyrker, lokale og føderale politistyrker og stammekrigere, støttet av de over 600 luftangrepene koalisjonen har gjennomført siden juli, sier den USA-ledede koalisjonens talsmann, oberst Steve Warren, til AFP.

Les også:Brende: – Viktig at ISIL drives tilbake

Feiret i Bagdad

I Ramadi var det irakiske flagget heist flere steder, og seieren ble feiret i flere byer, inkludert i landets hovedstad Bagdad, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er fortsatt områder inne i Ramadis regjeringsbygg som sikkerhetsstyrkene ikke kan ta seg inn til, fordi IS-krigere utplasserte flere eksplosiver i området før de flyktet.

– Alle Daesh-krigere har flyktet. Det er ikke noe motstand, sier talsmann for irakiske styrker, Sabah al-Numan, til AFP, og bruker et akronym for IS.

Irakiske TV-stasjoner sendte bilder av soldater i kjøretøy og stridsvogner som kjørte gjennom gatene i Ramadi. Noen distrikter så ut til å være helt ødelagte som følge av kampene, melder Reuters.

Langsom offensiv

Den irakiske regjeringen har forsøkt å ta tilbake kontrollen over Ramadi i flere uker. Den hovedsakelig sunniarabiske byen ligger rundt 9 mil vest for Bagdad og er hovedstad i Anbar-provinsen, kjerneområdet for irakiske sunnimuslimer.

Fremgangen i offensiven har vært langsom, delvis fordi regjeringen har valgt å bruke sin egen hær og ikke den sjiadominerte paramilitære styrken som bidro til å ta tilbake byen Tikrit nord i landet.

En gjenerobring av Ramadi vil være en av de viktigste seirene for Iraks væpnede styrker siden IS tvang regjeringsstyrkene til å oppgi en tredel av områdene i landet i en offensiv i 2014.