Russland og Frankrike vil koordinere angrepene mot IS

Your browser doesn't support HTML5 video.

Frankrike og Russland klare for å kjempe sammen mot IS Les mer Lukk

Russland og Frankrike vil koordinere angrepene mot ekstremistgruppa IS i Syria. Det sier Frankrikes president François Hollande etter møter i Moskva.

Hollande møtte tirsdag Russlands president Vladimir Putin, og de to hadde en felle pressekonferanse etter møtet der en rekke temaer ble tatt opp.

Det er uklart om det fransk-russiske militærsamarbeidet vil omfatte andre medlemmer av den USA-ledede koalisjonen som driver luftkrig mot IS. Russland har så langt drevet sin egen operasjon i Syria, og har bombet både IS og andre, vestligstøttede opprørsgrupper.

Landene skal blant annet dele etterretningsinformasjon, og ifølge Hollande er det enighet om at bare IS og lignende islamistgrupper skal omfattes av angrepene.

Les også: Obama og Hollande vil trappe opp luftkrigen mot IS

Maratondiplomati

Hollande var i Moskva for å samle støtte i kampen mot IS i Syria og Irak. Den franske presidenten har innledet en diplomatisk maraton i dagene etter terrorangrepene i Paris for snart to uker siden. Han har hatt møter med en rekke statsledere.

Onsdag var Tysklands statsminister Angela Merkel på besøk i Paris, og Tyskland lover blant annet å sette inn rekognoseringsfly og en fregatt. Torsdag morgen møtte Hollande Italias statsminister Matteo Renzi i Paris, før han satt seg på flyet til Moskva.

Samtalene med Putin dreide seg mye om Syrias politiske fremtid, ifølge Hollande. Han la vekt på at den syriske presidenten Bashar al-Assad ikke kan ha noen rolle i Syria i fremtiden, et standpunkt som har bred støtte i vestlige land.

Putin, som er en av Assads nærmeste allierte, uttalte på sin side at det er opp til det syriske folket å bestemme om Assad skal fortsette som landets leder.

Les også: Hollande: – Ingen krig mellom sivilisasjoner

Komplisert

Terrorangrepene i Frankrike nylig og bombingen av et russisk passasjerfly over Egypt gjør at landene må samles mot en «felles fiende», sa Putin da de to møttes i Kreml.

– Vi er klar for dette samarbeidet, sa Putin.

På besøk hos president Barack Obama i Washington tidligere i uka fikk Hollande løfter om en opptrappet luftkrig mot IS, men USAs president er lunken til å innlede et tettere samarbeid med Putin.

Den tyrkiske nedskytningen av et russisk kampfly som skal ha krenket tyrkisk luftrom har ytterligere komplisert bildet, og Putin langet ut mot Tyrkia under pressekonferansen med Hollande torsdag.

Les også: Hollande: – Kampen vil bli nådeløs