Kurdiske ledere sier norsk bidrag styrker kampen mot IS
Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sammen med den italienske sjefen for KTCC og Trond Robert Forbregd. Nordmannen er den øverste norske representanten på koordineringssenteret som styrer opplæringen av de kurdiske peshmergastyrkene. Norge bidrar i treningen av de kurdiske soldatene. Foto: Tore Meek (NTB scanpix) Les mer Lukk
Irak-styrken:
- Regjeringen besluttet i oktober 2014 å sende en styrke på inntil 120 soldater til Irak. Om lag 100 soldater er 20. august så langt utplassert i landet.
- De norske soldatenes oppgaver går ut på å trene og lære opp irakiske spesialstyrker og bistå i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS).
- De norske instruktørene skal trene opp kurdiske peshmerga-soldater og blant annet gjøre dem mer treffsikre med automatvåpen og bombekastere.
- Rundt 50 militære instruktører er knyttet til et tysk treningssenter for kurdiske peshmerga-soldater utenfor Arbil i Nord-Irak. Leiren ligger om lag fem mil fra stridsfronten mot IS som har okkupert store deler av det vestlige Irak, blant annet Mosul, nabobyen til Arbil.
- Omtrent like mange fra spesialstyrken er stasjonert i en amerikansk leir i Bagdad
- Stabsoffiserer og støttepersonell er også fordelt mellom Arbil, Bagdad og den USA-ledede koalisjonens hovedkvarter i Kuwait.
Det norske militære bidraget har vært på plass i tre måneder i Irak. Spesialsoldater fra Forsvaret er stasjonert i Bagdad, og en like stor kontingent fra Telemark bataljon er stasjonert i Arbil, hovedstaden i den selvstyrte regionen Kurdistan.
– Vi har fått tilbakemeldinger om at den norske styrken bidrar til viktig trening som styrker peshmergaen slik at de i større grad skal bli i stand til å slå IS, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB etter ha møtt staben for den norske styrken i Arbil mandag.
Tilfreds med treningen
Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte den irakisk-kurdiske presidenten Massoud Barzani i presidentpalasset et stykke utenfor byen. Også Barzani uttrykte tilfredshet med treningen soldatene får, sier Søreide.
– Det soldatene selv sier, er at de har nytte av den operative erfaringen de har fra internasjonale operasjoner fra før, blant annet Afghanistan, sier hun til NTB.
Brende og Søreide møtte også statsminister Nechirvan Barzani, presidentens nevø.
Koalisjon av ni land
Frontlinjen mot IS går mellom 4 og 6 mil vest for Arbil, i retning mot byen Mosul som ble okkupert av IS i fjor. NTB får fortalt at erfaringene nå viser at peshmergaen vinner de fleste av trefningene med IS.
Men Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik påpeker at det i dag ikke finnes noen konkrete planer for å gjenerobre de store områdene IS kontrollerer – deriblant landets nest største by Mosul og Iraks største provins Anbar.
– Strategien dreier seg i stor grad om å hindre at IS ekspanderer, å kutte forsyningslinjer og på et vis gradvis utmagre dem. I en sånn situasjon er det klart at peshmerga har en viktig rolle å spille som en frontlinjehær, sier Selvik, som er forsker ved Chr. Michlsens institutt.
Liten sjanse
Problemet er at i de områdene som IS nå kontrollerer, i hovedsak er såkalte sunniarabiske kjerneområder, er motstanden sterk både mot kurdere og sjiairakere – som kontrollerer store militser. Selvik tror sjansen er liten for at peshmerga selv skulle ønske å risikere store tap for å kjempe for eksempel for Mosul.
– Det er vanskelig å si hva slags interesse de skulle ha av å gå utover de kurdiske områdene, sier Selvik til NTB.
Han påpeker at militsgrupper fortsatt utgjør den desidert tyngste militære kraften i kampen mot IS.
– Det er et argument for at det er viktig å trene styrker til den irakiske hæren, men det sier også noe om Iraks store utfordringer, sier forskeren.
IS ikke redde for å dø
Major Mohammed Saleh Mustafa er sjef for den første peshmergabataljonen som har vært gjennom det seks uker lange kurset som norske soldater holder. Han forteller om hvordan soldatene blir flinkere til å bruke våpnene sine i kampen mot IS-krigere.
– Før tok vi ikke med i beregningen hvordan kulebanene var og hvordan innstillingene på våpnene påvirket hvordan vi traff fienden. IS er en flink og farlig fiende. De kjører biler med sprengstoff mot oss, og de er ikke redde for å dø. De har helt andre mål enn oss med sin krigføring, sier Mustafa til NTB.
Norske Kristian har ansvar for å tilpasse og utvikle opplæringen som de kurdiske soldatene får.
– Det vi har fått tilbakemeldinger om, er at de har godt utbytte av det de har lært når de er ved fronten. Da har de forstått hva de har lært, forteller han.