– IS har drept minst 164 sivile i Kobani

Fra den tyrkiske grensen kan man se at røyk etter stormløpet fra Den islamske stat (IS) mot den syriske byen Kobani Les mer Lukk

Minst 164 sivile, de fleste av dem kurdere, skal ha blitt skutt og drept av IS-krigere i og rundt den syriske byen Kobani på grensen til Tyrkia.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kaller massedrapene de to siste dagene for et av IS' verste angrep på sivile noensinne i Syria.

De aller fleste drapene skjedde inne i byen Kobani, der flertallet av befolkningen er syriske kurdere. Kobani, som på arabisk heter Ayn al-Arab, ligger nordvest i Syria. IS-krigerne infiltrerte grensebyen ikledd syriske opprørsgruppers reformer, og flere sivile ble drept mens de lå og sov, hevder den kurdiske tjenestemannen Idriss Nassan.

– De skilte ikke mellom kvinner, spedbarn eller eldre, sier den kurdiske Nassan til nyhetsbyrået DPA på telefon fra Kobani fredag.

Samtidig innledet den ytterliggående opprørsgruppa IS et voldsomt angrep på den regjeringskontrollerte byen Hasaka, som ligger nordøst i landet.

Barn

Massedrapet i Kobani regnes for å være utført som hevn etter at en kurdisk milits har påført IS en rekke tap i Syria de siste ukene. Minst 138 sivile er skutt og drept siden IS gikk til angrep på Kobani torsdag, ifølge SOHR. Mange av dem ble funnet døde i hjemmene sine eller i byens gater.

I tillegg ble 26 mennesker likvidert i landsbyen Berxbutan, rundt 35 kilometer sør for Kobani, opplyser eksilgruppa, som overvåker krigen fra London gjennom et aktivistnettverk på bakken.

Mange kurdiske militssoldater og opprørere har også mistet livet i kampene i Kobani.

Les også: Knapt flertall i folket for 8.000 Syria-flyktninger

Nederlag

IS innledet torsdag en voldsom offensiv mot den kurdiske byen, måneder etter at den ytterliggående gruppa ble jaget ut av den kurdiske militsen YPG.

Den islamske staten (IS) har den siste tiden lidd en rekke nederlag i kamp mot kurdiske styrker. Blant annet har de mistet områder i nærheten av byen Raqqa, som fungerer som IS' viktigste maktbase i Syria.

Nå forsøker ekstremistgruppen tilsynelatende å gjenvinne føringen i de nordlige områdene av Syria, og det meldes om nye angrep mot en rekke kurdiskkontrollerte områder.

Les også: Tre års helvete i Syria

Amerikansk hjelp

De kurdiske styrkene klarte i januar å gjenvinne kontrollen over Kobani etter å ha kjempet mot IS i fire måneder. Kurderne ble hjulpet av amerikanskledede luftangrep.

Tusenvis av mennesker som flyktet over grensen til Tyrkia mens kampene pågikk, har siden returnert til byen.

Etter seieren i Kobani klarte YPG også å tvinge IS på retrett i flere andre landsbyer i de kurdiske områdene nordøst i Syria.