VM-kongen Ustjugov er komplett, trener mindre og har ekstrem fysikk

Sergej Ustjugov (midten) kan bli VM-konge. Martin Johnsrud Sundby (til venstre) Finn Hågen Krogh ble slått på tremila. Les mer Lukk

Sergej Ustjugov blir sannsynligvis VM-konge i Lahti. Russeren trener mindre enn mange tror og kommer til å plage nordmennene i mange år framover.

Sølv på sprinten og to gull (skiathlon og lagsprint) sender allerede russeren godt foran nest bestemann.

Søndag hadde han alt hell med seg. Emil Iversen sperret finnen Ivo Niskanen. Begge gikk over ende langt foran de andre i kampen om gullet.

Etter tre renn på fire dager tar Ustjugov nå en pause onsdag (15 km klassisk intervallstart).

Torgeir Bjørn har flere tiår bak seg som landslagstrener og -løper. Han kjenner langrenn ut og inn og lar seg imponere stort av Ustjugov.

– Er han tidenes mest komplette løper?

– Det er vanskelig å si. Det var jo ikke så lett for folk å vise fram hva de kunne før jaktstart, fellesstart og sprint kom inn i bildet.

– Han kan vinne alle slags konkurranser og har ekstreme kvaliteter. Etter de meldingene jeg har fått så trener han også noe mindre enn mange andre toppløpere.

Les også: Hetland: – Iversen hadde lyst til å synke i jorda

Petter uten sjanse

– Tremila ble et rotterace mellom to mann. Har du sett et bedre renn?

– Det har vært mange store 30-kilometer opp gjennom årene. Ustjugov var taktisk lur. Den norske taktikken var å gå hardt i klassisk og så legge inn et ekstra gir rett etter skibytte.

– Problemet var bare at Ustjugov var foran de fleste norske løperne. Slik løpet gikk, er jeg i tvil om at Petter Northug hadde klart å følge med Ustjugov og Martin Johnsrud Sundby selv om han hadde vært helt i toppform, sier Bjørn.

– Det er nye tider og ikke lenger taktiske lureløp der Northug vant spurten til slutt.

Les også: Halfvarsson: – Jeg går naken om Northug vinner femmila

Tidlig

I en alder av bare 24 år gjør Ustjugov narr av de fleste konkurrentene. Det er uvanlig å ta langrennstronen så tidlig i karrieren.

Han er et russisk langrennsmonster med ekstrem utholdenhet og hurtighet. En miks som kommer til å ta mange seirer fra nordmennene framover.

– Historisk har russiske langrennstjerner ofte hatt kortere karrierer enn de norske løperne. Det er ikke sikkert det blir slik med Ustjugov. Det kan være at duellen mellom han og Sundby fortsetter i mange år til, sier Bjørn.

Ustjugov skal ha bestemt seg for å stå over 15-kilometeren (klassisk intervallstart). Så går han stafetten som russisk ankermann. Femmila er et spørsmålstegn, men trolig kommer Ustjugov til start der.

Les også: Hetland: – Iversen hadde lyst til å synke i jorda

Norge på topp

Dette er de mestvinnende langrennsløperne for menn i de fem siste verdensmesterskapene:

2015: Northug fire gull

2013: Nikita Krjukov og Northug to gull hver

2011: Northug tre gull

2009: Northug tre gull

2007: Odd-Bjørn Hjelmeset og Lars Berger to gull hver.

Les også:

Sverige føler seg alene etter astmamøte i VM

Sundby brakk staven – VM-gullet glapp

Skogstad etter Løfshus-prat: – Vi må konsentrere oss om VM