Svensk kritikk av Bjørgens Johaug-dedisering

– Dette er en medalje jeg vil dele med Therese Johaug, sa Marit Bjørgen etter lørdagens VM-triumf.. Her er hun sammen med Therese Johaug etter målgang i verdenscuprennet i langrenn 30 km fristil for kvinner i Holmenkollen i Oslo. Les mer Lukk

Marit Bjørgen vil dele lørdagens VM-gull i skiathlon med Therese Johaug. – Beklagelig, mener SVT-profil.

Bjørgen tok lørdag sitt 15. VM-gull i karrieren. Etter målgang sa trønderen at hun hadde den utestengte lagvenninnen i bakhodet både før og under løpet.

– Dette er en medalje jeg vil dele med Therese Johaug. Før jeg reiste til VM sa jeg at jeg ville gå for henne, og jeg savnet henne der ute i dag. Jeg hadde henne i bakhodet og dette er en medalje for Therese også, sa Bjørgen til NRK.

Les også: Bjørgen: – En medalje jeg vil dele med Therese Johaug

Bjørgen skjønner lite av Johaug-dommen

– Beklagelig og smakløst

Dediseringen har vekket reaksjoner i Sverige, der blant andre SVT-profil Hasse Svens er kritisk til uttalelsen, ifølge Expressen.

Therese Johaug er utestengt i 13 måneder.

– Det er beklagelig, mener Svens, som er journalisten bak den kontroversielle Uppdrag granskning-dokumentaren "Blodracet", som SVT sendte i 2013.

Svens mener den norske landslagsledelsen burde ha diskutert hva løperne kan si om Johaug under mesterskapet i Lahti.

– Hun er åpenbart tatt i doping og dømt. Å hylle en dopet skiløper er smakløst. Det er merkelig at de gjør det. Jeg forstår det ikke, sier Svens.

Også Hufvudstadsbladets sportssjef Filip Saxen og den tidligere skiløperen Oscar Quicklund er blant dem som er kritiske til Bjørgens dedisering.

Les også: Påtalenemnda anker ikke Johaug-dom

– Hun ødelegger VM

SVTs profil Hasse Svens går så langt som å si at Bjørgen er i ferd med å ødelegge VM.

– La Johaug ligge nå. Dette er å ødelegge VM. Jeg synes det også bidrar til å håne Finland på en måte, ettersom mesterskapet i 2001 var så forbundet med doping. Derfor oppleves det feil og merkelig, mener Svens.

Tidligere langrennsløper Oscar Quicklund sier til Expressen TV:s livesändning:

– Det er en nonchalant innstilling til doping.

Les også: Johaug får ikke lenger pryde smøretraileren

Ikke med til VM

Therese Johaug (t.v.) og Marit Bjørgen ler på pallen etter verdenscuprennet i langrenn 30km fristil for kvinner i Holmenkollen i Oslo Les mer Lukk

Therese Johaug er ikke med til VM etter å ha blitt utestengt i 13 måneder for å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i fjor høst.

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund reduserte Antidoping Norges (ADN) innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned.

Les også: FIS med Johaug-avgjørelse etter ski-VM

Profilert idrettsadvokat: – WADA bør droppe Johaug-anke

Therese Johaugs kjæreste: – Tenkte noen i familien hadde dødd