Finlands sjeftrener stoler på norske langrennsløpere

Den finske landslagstreneren Reijo Jylhä stoler på de norske langrennsløperne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Finlands landslagssjef Reijo Jylhä (56) sier at han ikke har grunn til å tro att norske langrennsløpere doper seg.

– Så lenge det ikke finnes noen positive dopingprøver, så gjør jeg det.

Jylhä er ingen hvem som helst i finsk langrenn. Han tok over som trener for landslaget igjen da Magnar Dalen forsvant hjem til Norge.

Han hadde også i sin tid den utakknemlige oppgaven med å ta over trenerjobben etter utskjelte Kari-Pekka Kyrö i 2001. Det var Kyrö som var trener da skandalen i Lahti-VM for 16 år siden var et faktum.

NTB har gjentatte ganger intervjuet Jylhä om dopingsspørsmål opp gjennom årene.

Les også: Tidligere svensk idrettstopp langer ut mot medisinbruken i norsk langrenn

Tiden leger sår

– Hva er din oppfatning om det som er skjedd i norsk langrenn i de siste månedene?

– Jeg tror at årsaken til at det er blitt så stort er at det ikke har noen historikk i Norge. Dette er en prosess som må gå sin gang. Det er så mange gode skiløpere i landet deres, og det kommer stadig vekk opp nye stjerner. Livet fortsetter. Det er slik det er. Jeg har ingen spesielle følelser rundt dette. Jeg har jobbet så lenge innen toppidretten, og jeg vet at alt kan skje over alt.

– Er det en spesiell atmosfære rundt disse rennene i Ruka?

– Min følelse er at vi er tettere knyttet sammen enn før. Det er lettere å snakke om dette nå. Norge har dominert så mye de siste årene, så det som er skjedd kan heller føre oss tettere sammen.

Les også: Aukland: – Negativ oppmerksomhet påvirker alle

Fortjent?

– Enkelte mener at norske løpere og ledere får som fortjent fordi de har opptrådt arrogant og vært storkarer opp gjennom årene? Det har vært mange kommentarer fra norsk hold om doping i finsk idrett?

– Nå er vi snart inne i den første verdenscuphelgen. Jeg tror det blir enklere for dem allerede foran neste helg i Lillehammer. Det vi vet er bare det vi har lest gjennom avisene, og når vi starter å konkurrere igjen vil dette dra seg til. Det vil kanskje ikke bli helt normalt med en gang, men det blir mer normalt enn det er akkurat foran denne helgen.

– Hva synes du om plakaten som var hengt opp på stadion som sammenlignet Norge med DDR?

– Det synes jeg var en dårlig form for humor.

– Hvilken straff tror du Therese Johaug kan vente seg?

– Det har jeg ingen formening om. Det er ikke min jobb å si noe om det. Jeg konsentrerer meg om å trene mine egne utøvere på best mulig måte. Jeg kan ikke bry meg om det som skjer i Norge.

Les også:

Finner foreløpig ingen feil med norsk astmamedisinering

Immonen hard ut mot norsk langrenn

Svenskene tviler også på sine egne løpere