Manificat refser Norge etter astmasaken

Maurice Manificat med Petter Northug på slep under rennene i Lillehammer sist vinter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Les mer Lukk

I et intervju med Dagbladet tar den franske langrennsløperen Maurice Manificat et oppgjør med holdningene til de norske langrennsløperne og deres største tilhengere.

Manificat mener at det norske folk verner om sine stjerner, selv om de siste månedene har vært preget av negative saker i den norske langrennsleiren.

– Det norske folk bare kjøpte Martin Johnsrud Sundbys og Norges Skiforbunds forklaring i dopingsaken. De tok ikke ansvar for egen handling, de la skylden på et vanskelig regelverk, og det norske folk trodde på det. De norske langrennsløperne er så store at de får støtte uansett hva de gjør. Det er galskap, men også litt vakkert, sier Manificat til Dagbladet.

Les også: Johaug: – Det er mange som spør hva vi driver med

Manificat mener at Norge blir særbehandlet av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Ofte føler vi at Norge blir særbehandlet av FIS. Det er på en måte naturlig. Norge er størst i langrenn og har mest midler. De har veldig mye makt. Men det er et problem for langrennssporten at det er sånn, mener han.

Franskmannen skjønner ikke den norske forebyggende modellen for medisinbruk og mener at nordmenn bør bli mer ydmyke.

– I disse tider er det viktig å statuere et eksempel. Det er viktig å sette en standard. Norge er den største langrennsnasjonen og må gå foran. Da kan de ikke komme med bortforklaringer. Da må de ta ansvar og selvkritikk.

Les også: Tyskland vi ha nye stav-regler