Gangnes: – Er jeg klin gal og helt idiot?

Kenneth Gangnes får kun være tilskuer i hoppbakken denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Han er i overraskende godt humør, selv om hele sesongen ryker. Nyopererte Kenneth Gangnes hopper rundt på krykker blant landslagskollegene. Den brutale veien tilbake til verdenstoppen er i gang.

Hopperen fra Kolbukameratene får knapt gå i fred i solskinnet. Alle kommer bort med lykkønskninger til den uheldige 27-åringen – hoppere, trenere, foreldre, barn, ja nær sagt alle som er med på sommerleiren i Midtstubakken vil vise sin støtte.

Han har hatt noen fryktelig tunge uker, men klarer på bemerkelsesverdig vis å holde humøret oppe. Nå sikter fjorårets verdenscuptreer mot OL i Pyeongchang i 2018.

– Jeg føler jeg er ved veldig godt mot, selv om det selvsagt er veldig tungt å gå gjennom en slik skade nok en gang, sier Gangnes.

Nekter å slippe drømmene

For tredje gang skal totningen trene seg opp igjen etter karrieretruende korsbåndskade.

– Er jeg klin gal og helt idiot som går på igjen? Men jeg har store drømmer. Jeg vil ikke gi slipp på dem. Jeg er privilegert som får leve guttedrømmen, ikke minst slik jeg fikk gjøre sist vinter, sier Gangnes til NTB.

– Det er fysisk mulig å komme tilbake i verdenstoppen igjen. Jeg har en helt fair mulighet til å være bedre fysisk rustet enn jeg ville vært uten denne skaden. Er det noe jeg ser fram til, er det OL i 218. Det vil være det første store jeg kan være med på å prege, sier Gangnes.

Han skal tilbringe det meste av sommeren på Idrettshøgskolen og Olympiatoppen. Der er Norges beste hopper sist vinter i de beste hender.

– Jeg skal være i en posisjon i mai neste år der jeg har de beste kortene for å prestere i Pyeongchang, slår Gangnes fast.

Smertene har sluppet

Foreløpig har han måtte være forsiktig med belastningen av det opererte venstrekneet.

– Jeg trener litt beinpress og mye rygg og mage. Det er gørrkjedelig trening, for å si det rett ut. Denne uken har jeg steppet det opp et hakk. De siste ukene er det blitt mye lavterskel husmortrim, beskriver Gangnes.

– Det er heldigvis lite smerter i kneet nå, men det var vondt de første dagene. Jeg har fått ordnet litt i kneet og herjet litt inni der. Nå er det bare ømt på morgenkvisten om jeg har sovet litt skjevt, sier 27-åringen.

Nå venter gradvis et hardkjør.

– Etter hvert blir det et treningshelvete. Det blir mye. Det blir tungt. Om jeg ikke trener mer enn resten, må jeg i alle fall trene bedre. Og det skal jeg gjøre. Jeg skal gjøre alt som er i min makt for å komme tilbake. Klarer jeg det ikke, har jeg uansett fått et veldig godt trent kne til hverdags, sier Gangnes.

Reddet av god sesong

Den gode sesongen sist, med karrierens første verdenscupseier (Lillehammer), kan ha reddet ham fra å legge opp etter det katastrofale fallet i Stams for tre uker siden.

– Jeg har hatt vanskeligere kår for å komme tilbake tidligere. Den vinteren jeg har hatt gjør at det kanskje er lettere å gå på igjen nå som det er halvmørkt. Det hadde vært verre om jeg hadde hatt en halvskral vinter. Da vet jeg ikke ha jeg hadde gjort, for å være helt ærlig, sier Gangnes etter sesongen der han hoppet inn 1,45 millioner kroner i premiepenger.

Han har vært inne på tanken om å gi seg med skihoppingen han elsker så sterkt.

– Du stiller deg spørsmålene når du sitter der nyoperert for korsbåndskade for tredje gang. Det får være måte på. Men så gir du på, likevel. Du har ikke lyst til å slippe det, sier totningen bestemt.