Stöckl: – Det er første gang jeg må svare på noe politisk

Landslagssjef Alex Stöckl følger spent med på hva som skjer i Storbritannia om dagen. Her er han sammen med unge hopptalenter i Midtstubakken. Les mer Lukk

Med britisk mor er Alexander Stöckl spent på hvordan Storbritannias EU-farvel blir.

Men landslagssjefen i hopp er ikke veldig glad for å bli spurt om politiske synspunkter.

– Eh. He. Det er første gang jeg må svare på noe politisk, nesten stotrer den vanligvis så språkmektige østerrikeren.

Han som lærte seg norsk til 20 i stil på rekordtid.

– Hva tenker jeg om brexit?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg har ingen innsikt i hvordan den prosessen har vært i England, sier Stöckl først.

Egentlig uten å svare noe som helst.

Men så tenker han litt mer på det som skjer i morens hjemland.

– Jeg personlig mener det blir en utfordring for England, det tror jeg. De som tenker at ting blir bedre av seg selv, bare for at dem går ut av EU, tenker feil.

– Men på den andre siden ligger det et potensial i at regjeringen skaffer en slags større nasjonalfølelse der de tenker «at nå må vi faktisk ta tak i ting selv». Det ligger muligheter der også, sier Stöckl.

Ikke teppe på badet

Østerrikeren påpeker at «det er en øy» når vi ber ham prøve å forklare en del av britenes egenart.

Selv om britene har vært med i EU, har en måttet vise pass ved innreise. Storbritannia deltar ikke i Schengen-samarbeidet, slik vi er vant til i mange andre europeiske land.

– Du kan ikke kjøre dit med bil. Da blir grensekontrollen fort litt annerledes. Men England er fortsatt Europa. Selv om de har egenheter som kaldtvann i springen på badet og tepper på badet, ler Stöckl.

– Har du teppe på badet?

– Nei, vi har ikke teppe på badet. Det er klassisk engelsk. De har jo tepper i hele huset, ler Stöckl.

Får møte stjernene

Denne uken er han og hopperne på storsamling i Midtstubakken.

– Her har vi en storsamling, hvor det er invitert over 200 barn til å være med på samling med hoppere, trenere og støtteapparat. De yngste blir trent av de store stjernene. Det skal være en fantastisk opplevelse for barn og foreldre. De skal få se hvordan vi på landslaget opptrer med mottoet «respekt, ydmykhet og glede». Det ser man på ansiktet til barna, sier Stöckl.

Han ble selv far i vinter.

– Det er utrolig viktig å ha slike samlinger dersom du vil skaffe en viss kultur, som vi prøver å bygge. En ting er å lese og høre om det, men det viktigste er å oppleve det, sier han om de mange hoppinteresserte barnas møte med Forfang, Tande, Fannemel og de andre landslagshopperne.