Sjokkert Tsjitsjerova har ingen dopingforklaring

Anna Tsjitsjerova etter å ha sikret OL-gullet i London i 2012. Nå sier hun at hun er i sjokk etter at prøven hennes fra Beijing-OL i 2008 viste seg å være positivt for doping. Les mer Lukk

Dagen etter at det var kjent at OL-mesteren i høyde, Anna Tsjitsjerova hadde testet positivt i Beijing-OL i 2008, sier den russiske utøveren at hun er sjokkert.

Det var etter at en rekke prøver var blitt testet på nytt med morderne metoder at Tsjitsjerova ble avslørt.

– Jeg er i totalt sjokk og kan ikke forklare hvordan dette kan ha skjedd. Jeg har alltid ment at jeg har hatt god kontroll både på medisiner og kosttilskudd jeg har brukt, sier hun i en kommentar.

Den russiske høydemesteren tok bronsen i Beijing, men kom tilbake og vant gullet i London fire år senere. Håpet hennes er at hun skal stille for å forsvare gullet i Rio-OL i august.

14 utøvere

31 prøver fra Beijing som er blitt testet på nytt, er funnet positive. Blant dem er det 14 russere, ni av dem medaljevinnere fra 2008-OL. De andre kommer fra 12 forskjellige land, men det er russerne som er verst stilt, for allerede er nasjonen beskyldt for doping organisert av staten.

– Nå håper jeg at jeg skal kunne bli i stand til å forsvare meg fra disse anklagene og vise at jeg er en ren utøver, sier Tsjitsjerova.

En liste over hvilke russere som er avslørt er allerede kjent, og Tsjitsjerova selv har medgitt at hun har fått vite at en av dem er henne. Det er funnet spor av et forbudt stoff i prøven hennes fra Beijing.

Bakgrunn: Går mot nytt russisk dopingsjokk

Lever farlig

Russisk friidrett lever farlig og er allerede suspendert fra alt internasjonalt samkvem og konkurranser av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). I neste måned skal det avgjøres om russerne kommer til å få muligheten til å delta i friidretten under OL i Rio.

Ved siden av dopingsaker knytte til friidretten direkte, verserer det også saker med tilknytning til Sotsji-OL,

Onsdag kommer det en delegasjon fra IAAF til den russiske hovedstaden for å ha møter med lederne i Det russiske friidrettsforbundet. Disse møtene blir svært avgjørende for om russerne skal få slippe til i sommerens OL eller ikke.

Les også: USA etterforsker mulig systematisk doping i Russland