Barton utestengt i halvannet år

Joey Barton (t.v.) er straffet knallhardt for å bryte bettingreglene til Englands fotballforbund (FA). Burnley-spilleren ble onsdag utestengt i halvannet år. Her er han i duell med Marc Muniesa i en kamp mot Stoke. Foto: Nick Potts, PA / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Burnleys kontroversielle midtbanemann Joey Barton er utestengt i 18 måneder for brudd på bettingreglene. Han hevder selv han har slitt med spilleavhengighet.

34-åringen har erkjent forholdene under en høring i regi av Englands fotballforbund (FA). Over en tiårsperiode mellom 2006 og 2016 har Barton hatt 1260 tilfeller der han har tippet på resultater og andre situasjoner under fotballkamper. Dette er i strid med FAs regelverk

Barton er utelukket fra all fotballaktivitet de neste 18 månedene. Han er også ilagt en bot på 30.000 pund. Det tilsvarer 330.000 kroner

– Jeg er veldig skuffet over hvor hardt jeg straffes. Avgjørelsen tvinger meg til å avslutte fotballkarrieren. For å være helt tydelig har det aldri vært snakk om kampfiksing, og min integritet har aldri vært trukket i tvil, sier Joey Barton i en pressemelding på eget nettsted.

Han opplyser videre at han kommer til å anke lengden på utestengelsen. Engelskmannen føler han er straffet hardere på grunn av sitt rykte.

Gamblingproblemer

Barton skriver at han har vært åpen med FA om sin egen spilleavhengighet.

– Jeg har kjempet mot spilleavhengighet og sendt inn en medisinsk rapport om problemet til FA. Jeg er skuffet over at det ikke er blitt tatt med i betraktningen. Jeg er ikke alene om å ha gamblingproblemer i fotballen.

Veteranen opplyser at han har hatt en spillekonto i sitt eget navn siden 2004. Han innrømmer også å ha satt penger på at eget lag skulle tape.

– Jeg har plasserte over 15.000 veddemål fordelt på forskjellige idretter. Litt over 1200 av dem er satt på fotball, skriver Barton og fortetter:

– I høringen kom det fram at jeg hadde plassert en håndfull veddemål på at mitt eget lag skulle tape. Jeg godtar selvsagt at dette er i strid med reglene, men det skal være sagt at jeg har gitt alt i alle kamper jeg har spilt. Jeg er sikker på at alle som har sett meg spille, med eller mot meg, vil bekrefte at det er tilfellet.

Urokråke

Barton understreker at han aldri var på banen de gangene han spilte mot eget lag.

– I de få tilfellene jeg har spilt mot mitt eget lag, var jeg ikke involvert i kamptroppen i noen av kampene. Jeg spilte ikke og var ikke engang på benken.

Det er ikke første gang Barton er i trøbbel. I 2012 ble han suspendert i tolv kamper da han som Queens Park Rangers-spiller albuet Carlos Tevez og sparket Sergio Agüero i en seriekamp mot Manchester City.

I 2008 satt han i fengsel i seks måneder for voldelig oppførsel.