EM-guiden til dopauser

Graziano Pellès scoring mot Spania var en av mange i sluttminuttene av EM-kampene. Foto: Darren Staples, Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det er risikosport å gå på toalettet under en sluttspillkamp i fotball om man er redd for å gå glipp av et høydepunkt, men i EM er det iallfall mulig å øke oddsen på en ubehagelig overraskelse.

De 44 første EM-kampene har gitt 88 mål, et snitt på akkurat lave 2,0, og målene har ikke vært jevnt fordelt på kamptiden.

For eksempel har det til nå vært nesten like mange scoringer (16) i det siste kvarteret før pause som i den første halvtimen (17).

Det er scoret betydelig flere mål i annen omgang (54) enn før pause (33), men i annen omgang er fordelingen ganske jevn mellom de tre kvarterene: Like mange mål i første kvarter (16) som i siste, og nesten like mange i det midterste kvarteret (13).

Overtid

Derimot er hele ni mål scoret på overtid i annen omgang, mens ingen mål er scoret på overtid i første omgang. At det generelt legges til mye mer tid i annen omgang enn i første er bare en liten del av forklaringen på det.

Omsatt i guide til dopauser betyr det at kvarteret som starter 45 minutter etter kampstart har vært helt trygt: Ingen overtidsmål i første omgang og selvsagt ingen mål i pausen.

Den første halvtimen av EM-kampene er for øvrig den klart mest målfattige, mens det har vært relativt begivenhetsrikt i den siste timen.

Fordeling

Den som har problemer med å holde seg når klokka passerer 90 minutter har derimot et problem. Hele ni scoringer på overtid gjør de minuttene til EMs mest severdige.

Det er scoret bare ett mål i ekstraomganger, men så er det også spilt ekstraomganger bare to ganger.

Mål fordelt på kamptid:

* 1-15: 10

* 16-30: 7

* 31-45: 16

* 45+: 0

* 46-60: 16

* 61-75: 13

* 76-90: 16

* 90+: 9

* 91-120: 1