Tyskland vil overbevise tvilerne

Kampen mot Nord-Irland tydet på at Mesut Özil har funnet EM-formen. Det er godt nytt for Tyskland, som møter Slovakia i åttedelsfinale. Foto: John Sibley / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Tross gruppeseier og null baklengsmål har Tysklands EM-lag fått kritikk i hjemlandet. I åttedelsfinalen mot Slovakia vil Joachim Löws menn svare kritikerne.

– Fra nå av må våre motstandere gjøre noe selv, ellers vet de at de må reise hjem. Det er en av grunnene til at jeg gleder meg til cupspillet, sier Joachim Löw.

Underforstått er han ikke imponert av angrepsviljen til Ukraina, Polen og Nord-Irland i gruppekampene. Sistnevnte forsvarte seg i en 6-3-1-formasjon og greide ved hjelp av en heroisk keeperinnsats å begrense tapet til 0-1. Tyskland hadde 71 prosent ballbesittelse og 26-2 i avslutninger, men sløste bort mange åpne sjanser.

Etter den målløse kampen mot Polen fikk tyskerne kritikk for manglende kreativitet i angrepsspillet, men også da var det mot en svært gjerrig motstander.

Löw gjorde noen endringer i laget som slo heldig ut mot Nord-Irland, men han har ikke villet si hva han gjør mot Slovakia. Han venter også på å finne ut om midtstopper Jérôme Boateng rister av seg leggproblemene og blir spilleklar.

Se også: Svensker, dra hjem til de sexy konene deres!

Motgang

Tyskland imponerte på vei mot VM-tittelen i Brasil for to år siden, men har slitt med å gjenskape formen siden. I EM-kvalifiseringen ble det tap mot Polen og Irland, og i mars tapte Löws menn 2-3 hjemme mot England etter å ha ledet 2-0. I mai kom et nytt hjemmetap, da mot søndagens motstander Slovakia.

– Vi tapte for Slovakia rett før EM, så vi vet hva som venter oss, sier Löw, som samtidig er veldig klar over at søndagens EM-kamp blir noe helt annet.

I Augsburg stilte han et svært B-preget lag med fire debutanter for å gi reservene spilletid, og deler av kampen ble spilt på en bane med overvann etter et voldsomt skybrudd som førte til at kampen måtte avbrytes en stund.

Likevel vil slovakene som var med ha gode minner. Marek Hamsik, Michal Duris og Juraj Kucka scoret da gjestene vendte 0-1 til seier 3-1.

Les også: Fotball stanset kirkelige seremonier på Island

Özil i form

Mesut Özil var en av stjernene som sto over den kampen. Playmakeren brukte tid på å komme i gang i EM, men han var god mot Nord-Irland og ser ut til å ha funnet formen i rett tid. Med Mario Gomez som spiss og offensive Joshua Kimmich som høyreback fikk Thomas Müller mer rom og Özil frihet til å levere sine smarte, presise pasninger.

– Han fikk flere pasningsalternativer. Bevegelsen var god, og det skapte rom som han utnyttet, oppsummerte Löw.

– Jeg er fornøyd med å ha skapt en del sjanser, men jeg vet at jeg kan enda bedre, og jeg håper å vise det i de neste kampene, sa Özil selv.

Tyskland har fått en tøff vei mot finale. Med seier søndag venter Spania eller Italia i kvartfinalen, og i semifinalen kan det bli Frankrike eller England. Löw vil gjøre alt han kan for å hindre at kontringssterke Slovakia undervurderes slik at det blir stopp allerede i helgen.

– Vi er Tyskland, og vi er verdensmester. Det spiller ingen rolle hvem vi møter. Vi må slå alle om vi vil ha tittelen, sier Özil.

Se også: Program og sendetider til TV for Fotball-EM 2016