Liverpool-fansen uten skyld i Hillsborough-ulykken

Det var jubel og lettelse utenfor rettslokalet i Warrington da kjennelse i Hillsborough-saken ble kjent tirsdag. Les mer Lukk

De 96 ofrene i Hillsborough-ulykken i 1989 døde som følge av en straffbar handling, tilsvarende uaktsomt drap i norsk rettsterminologi, konkluderer juryen.

Det var den 15. april 1989 at 96 mennesker mistet livet i trengselen som oppsto på Hillsborough i Sheffield før og under FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest.

Sakens kjerne har hele tiden vært hvordan politiet oppførte seg på kampdagen, og om politiet var direkte skyldig i det som endte i en katastrofe hvor nesten 100 menneskeliv gikk tapt og 766 ble skadd.

Juryen på ni personer, seks kvinner og tre menn, skulle svare på 14 spørsmål. De svarte ja på tolv av dem. De svarte nei på spørsmålet om Liverpool-supporterne var årsaken til ulykken.

Fakta om Hillsborough-tragedien:

*15. april 1989: 96 mennesker mistet livet i trengselen som oppsto på Hillsborough i Sheffield før og under FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest.

* Liverpool-supporterne fikk umiddelbart skylden for at det oppsto uro på tribuneseksjonen bak det ene målet.

* Storbritannias verste idrettstragedie ble klassifisert som en ulykkeshendelse.

* 20 år etter tragedien ble de offisielle dokumentene rundt tragedien offentliggjort.

* I september 2012, over 23 år senere kom et uavhengig panel fram til at Liverpools supportere ikke på noen måte var skyld i det som skjedde, og at hovedårsaken var politiets mangel på kontroll. En ny etterforskning ble iverksatt.

* Både FA og statsminister David Cameron ba om unnskyldning overfor de etterlatte.

* I desember 2012 innrømmet David Duckenfield, politimannen som hadde ansvaret for vaktholdet under Hillsborough-tragedien i 1989, at han gjorde en feil som direkte forårsaket dødsfallene.

* I mai 2013 gikk flere overlevende etter ulykken til søksmål mot politiet og krevde erstatning.

* I april 2014 ble det satt i gang en høring for de 96 ofrene, hvor en jury skulle identifisere hvert enkelt offer og fastslå hvordan vedkommende døde. Dette spesielle likskuet var ferdig behandlet rundt årsskiftet.

* Tirsdag kom juryen til at ofrene var uskyldige i ulykken. Samtidig ble det konkludert med at de 96 fotballsupporterne døde som følge av en straffbar handling tilsvarende uaktsomt drap i norsk rettsterminologi.