Skjebnesommer for Ødegaard

Martin Ødegaard (til venstre) under fotballandslagets trening på Ullevaal stadion mandag før tirsdagens treningskamp mot Finland. Les mer Lukk

Martin Ødegaard spiller fortsatt kamper for Castilla i spansk 3. divisjon. Det går ikke i lengden om landslagsplassen ikke skal være i fare.

17-åringen trener med Real Madrids A-lag, men slipper ikke til. Sommervinduet blir garantert fullt av spekulasjoner rundt supertalentets klubbvalg. Mye tyder på at buskerudgutten lånes ut, slik at han får spilletid på et høyere nivå.

– Jeg kan ikke si så mye. Jeg trener med A-laget og spiller for Castilla. Det trives jeg fortsatt med og det fungerer bra. Så får vi heller se hva som skjer til sommeren. Foreløpig har det vært bra for meg, egentlig, sier Ødegaard.

– Forstår jeg deg slik at du må opp ett nivå?

– Jeg har ikke tenkt veldig mye på det. Jeg tar et halvår om gangen og tar en evaluering (etter denne sesongen), sier Ødegaard.

Les også: Spansk redaktør ut mot Ødegaard-uttaket

Real Madrids førstelag er ikke i nærheten av seriegullet denne sesongen. Rafa Benitez ble sparket som trener, og Zinédine Zidane, som har vært en av Ødegaards viktigste støttespillere i Castilla, ble flyttet opp til A-laget.

– Jeg føler det er bra. Det trenes og jobbes godt. Det er brukbar stemning, selv om vi ikke leder ligaen. Det er optimisme. Folk har virkelig troen på ham (Zidane), sier Ødegaard til NTB om hvordan stemningen er i storklubben.

Les også: Spansk avis: – Real Madrid ble lurt med Ødegaard

Tøffere

Ingen har spilt flere kamper for Castilla enn Ødegaard. Han vokser, naturlig nok for en 17-åring, fysisk og er blitt en stadig mer robust spiller. Det gir også utslag i et mer fysisk spill og gule kort.

– Er du blitt styggere i spillestilen?

– Det tror jeg ikke. Jeg lurer faktisk på om det er blitt fire. Jeg må passe meg for et til, for da må jeg stå over neste kamp, sier Ødegaard.

– Sesongen er nesten ferdig. Er fire gule kort så mye? Det er vel stygge taklinger, he-he. Nei, da. Det er ikke noe av det jeg har tenkt på, det er vel bare at jeg har utviklet spillet enda mer, sier den tidligere Strømsgodset-spilleren.

Han trener knalltøft for å ta de stegene som landslagssjef Per-Mathias Høgmo hele tiden snakker om at han ser i landslagets nummer 11.

– Det varierer litt, men jeg tipper det ligger på rundt 20 timer. Det er ganske mye, men jeg er vant til det. Og føler egentlig jeg er avhengig av å trene mye. Det meste er fotballrelatert med ball. Det er det viktigste, sier treningsivrige Ødegaard til NTB.

Les også: Real-ekspert om Ødegaard: – Han er ikke sterk nok fysisk

Ingen fasit

Enkelte er blitt bekymret over at Ødegaard «stagnerer» på nivå tre i spansk fotball.

– Jeg tenker at Martin, tross sin unge alder, har oppnådd mye og tar steg i det daglige. Han har hatt noen gode kamper for Castilla. Så får vi se, jeg har ingen fasit på hva som skjer i et eventuelt sommervindu, annet enn, som jeg tidligere har sagt, har en tett dialog og gode folk rundt seg. Det er som med Martin og de andre unge spillerne vi har, at de er i utvikling i det daglige. Det skaper nye muligheter til komponering av lag og tropp framover, sier landslagssjef Høgmo heller ubekymret.

– Kamparenaen er en viktig arena. Derfor lot vi ham spille U21-kampen mot bra motstand. Han har fått mer erfaring, spilt en del A-landskamper og to på U-laget (mot England og Nederland). Han har en god treningshverdag. Jeg gleder meg til å se han videre denne sesongen, sier Høgmo om en av få A-landslagsspillere som virkelig kan skape begeistring etter Ungarn-nedturen.