IBUs tidligere toppsjef: Besseberg skrøt av unge russiske kvinner

Nicole Ruhr avbildet i 2016 som generalsekretær i IBU. Torsdag vitner hun i rettssaken mot Anders Besseberg. Foto: Vidar Ruud / NTB Les mer Lukk

Prostitusjon ble et sentralt tema da Nicole Ruhr vitnet i korrupsjonssaken mot Anders Besseberg. Hun jobbet i flere år tett på nordmannen i IBU.

Tyskeren stilte opp digitalt på forespørsel fra aktoratet. Ruhr, som tidligere gikk under navnet Resch, var generalsekretær i Det internasjonale skiskytterforbundet fra 2008 til 2018.

Rollen gjorde at hun var blant Bessebergs nærmeste medarbeidere i hans siste tiår som IBU-president. Torsdag fikk hun mange spørsmål knyttet til prostitusjon.

I tiltalen er Besseberg blant annet anklaget for å ha tatt imot tilbud om prostituerte fra russiske idrettsledere.

– Jeg har ingen kjennskap til prostitusjon. Mitt ansvar sluttet foran soveromsdøra til mine tidligere kolleger, sa Ruhr.

– Jeg la merke til at noen av dem av og til hadde kvinnelige ledsagere, men jeg vet ikke noe om omstendighetene, la hun til.

Stadig yngre

I retten leste aktor Marianne Djupesland opp en gammel epost fra Ruhr. Der omtalte hun en tøff uke i Russland etter å ha sett prostituerte komme og gå.

– Det var nok slik jeg må ha bedømt det den gangen. Man må også merke seg at mange av mine kolleger var stolte av det. Det var ingen hemmelighold, og mange av dem skrøt av det. Besseberg var en av dem, fortalte den tidligere IBU-toppen.

Underveis i vitneforklaringen viste aktor henne et bilde av Besseberg sammen med en kvinne. Ruhr ble spurt om hun så på dette som en forretningsforbindelse, og da svarte hun nei.

Videre antok hun at de kvinnelige gjestene kan ha vært mellom 20 og 40 år gamle. Besseberg har i retten hevdet at de i hans tilfeller var tolker.

– Så vidt jeg husker, ble de yngre og yngre mot slutten av min tjenestetid, sa Ruhr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Besseberg fra en pressekonferanse som IBU-president i 2017. Her er han med daværende generalsekretær Nicole Ruhr. Les mer Lukk

– Utrolig ubehagelig

Besseberg er tiltalt for grov korrupsjon. Anklagene gjelder årene 2009 til 2018, og de handler om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil.

Aleksander Tikhonov går igjen i saken mot Besseberg. Russeren var visepresident i IBU da Ruhr ble forfremmet til generalsekretær. Hun har anklaget ham for å prøve å bestikke henne med et smykkeskrin da han tok opp en dopingsak som involverte tre russiske løpere.

– Det var en utrolig ubehagelig situasjon. Han var veldig opprørt over situasjonen, og jeg husker det fordi jeg var redd, fortalte Ruhr om opplevelsen og fortsatte:

– Jeg ringte presidenten og spurte om vi kunne skaffe en stor hund på kontoret, for jeg var så satt ut resten av dagen.

Som i tidligere forklaringer i avhør, bekreftet hun at episoden ikke fikk Besseberg til å ta grep.

I utspørringen sa Ruhr også at hun ikke ble informert om at Besseberg mottok gaver.

– Presidenten rapporterte aldri noe slikt til meg.

Ruhr forlot IBU da hun ble satt under etterforskning av østerriksk politi i 2018. I fjor ble saken mot henne henlagt.