Norge avsluttet EM-kvalifiseringen med 3-3 mot Skottland: – Det beste laget

Jørgen Strand Larsen jubler for sitt 2-1-ledermål mot Skottland. Celta-spissen scoret i begge kampene under denne landslagssamlingen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Les mer Lukk

Mohamed Elyounoussis utligningsmål i det 86. minutt ga Norge fortjent 3-3 mot Skottland i regnværet på Hampden Park og en opptur i siste EM-kvalifiseringskamp.

Norges skadereduserte lag tok ledelsen to ganger før pause, men så likevel ut til å gå på et nytt tap mot EM-klare skotter. I sin gamle hjemby avverget tidligere Celtic-spiller Moi det ved å nikke inn et innlegg fra Julian Ryerson, som var involvert i alle Norges mål.

– Jeg har ventet på det målet. Det var deilig å få det her, sa Moi til NTB etter å ha tangert fetteren Tariks målfangst på landslaget med sitt 10. landslagsmål, 25 måneder etter det forrige.

– På vårt beste er vi et veldig godt fotballag, og så oppsummerer denne kampen kvalifiseringen veldig godt. Hvis du tar bort Spania på Ullevaal har vi vært det beste laget i alle kampene. Folk kan gjerne angripe meg for det, men det er de kalde faktaene, sa Ståle Solbakken til TV 2.

– Vi kom hit for å vise at vi faktisk er gode, og om vi ikke hadde sluppet inn tre tullemål så hadde vi vunnet borte mot Skottland og vist at vi faktisk er et bedre lag enn dem, sa Jørgen Strand Larsen til norske journalister i intervjusonen.

Oscar Bobb viste igjen hvilken glimrende spiller han kan bli for Norge, og Aron Dønnum og Strand Larsen scoret hvert sitt ledermål i første omgang, men igjen ble Norge rammet av defensive feil.

Det skal sies at begge skottenes utligningsmål før pause kom delvis som følge av norsk uflaks. Dønnum ble truffet i armen da han kastet seg for å blokkere et skudd, og John McGinn kunne score på straffe. Så var Leo Østigård uheldig da et hjørnespark ble flikket videre, traff ham og spratt i eget mål.

– Første gang

Stuart Armstrongs 3-2-mål i det 59. minutt kom etter godt skotsk spill, men ble foranlediget av tafatt norsk forsvarsspill.

– Det var for enkelt. Den situasjonen kunne vi ha løst opp 3-4-5 ganger. Det er rart at de scoret tre mål, for jeg føler ikke at de var så farlige, sa lagkaptein Sander Berge, som kalte det en «positiv match».

– Vi er kanskje det første norske landslaget som klarer å reise rundt og virkelig spille ut motstanderen selv på bortebane. Det synes jeg det står respekt av og er noe vi skal være stolte av, sa Patrick Berg.

– Jeg har snakket litt med min far, og han mener at vi er det landslaget som spiller best fotball, fortsatte sønnen til Ørjan, som var landslagsspiller i den første Drillo-perioden.

Begge lag var redusert av skader. Skottene var uten sin faste keeper og flere navn i forsvarsfireren, blant dem lagkaptein Andy Robertson, men det er liten tvil om at det var Norge som måtte greie seg uten de største navnene med Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard blant skadeforfallene.

Hampden Park var fullsatt da tilhengerne skulle feire Skottlands EM-billett, men de norske viste tenner og spolerte den perfekte hjemmestatistikken.

Dempet lyden

Skottland hadde vunnet sine tre første hjemmekamper i kvalifiseringen med sammenlagt 7-0, men Norge brukte mindre enn tre minutter på å dempe lyden på Hampden Park med det første skotske baklengsmålet. Bobb skaffet et innkast høyt på banen, og Ryersons innlegg ble på ukonvensjonelt vis kjempet videre av Strand Larsen til Dønnum, som dro en skuddfinte og skjøt i krysset via taklingsfoten til Nathan Patterson.

Det skrudde ned lyden i den grad at man lenge kunne høre «Alt for Norge» fra de fåtallige norske supporterne, men så fikk skottene straffe. Et frispark ble klarert ut til Callum McGregor, som fyrte løs i returrommet. Dønnum kastet seg for å blokkere, og ballen traff ham i armen. Dommeren pekte på straffemerket, og avgjørelsen ble bekreftet av VAR. Ti minutter etter ledermålet kunne lagkaptein McGinn påføre Egil Selvik hans første baklengsmål som keeper for A-landslaget.

Det stoppet ikke det norske laget fra å vise seg fram. Den norske høyresiden gjorde livet surt for motspillerne, og etter et angrep i veldig mange trekk scoret Jørgen Strand Larsen et nytt ledermål i det 20. minutt. Norge flyttet i trekk etter trekk på de skotske spillerne: Utover, innover, til den ene og så til den andre siden. Til sist spilte Bobb fram Ryerson. Hans innlegg endret retning og ble møtt av Strand Larsen ved nærmeste stolpe. Ballen smatt forbi keeper og rullet sakte over streken. Den var inne før Dønnum satte foten på den og lagde nettsus.

Skottland skapte et visst trykk, men få sjanser. Derimot kom laget til fire hjørnespark fra venstre, og på Scott McTominays fjerde serve ble det 2-2. Ballen traff Leo Østigård og forsvant inn i eget nett i det 33. minutt.

Store sjanser

Etter 2-2 hadde Norge de største sjansene resten av omgangen. Først tok Patrick Berg et frispark fra 30 meter som føk rett utenfor krysset, så skjøt han for dårlig fra god posisjon i feltet etter et nytt angrep i mange trekk og pasning fra Bobb.

– Jeg burde ha scoret på den, sa Berg til NTB.

Den største sjansen kom i det 44. minutt, da Sander Berge ble spilt gjennom og elegant spilte ballen ut til Dønnum, som kunne avslutte fra kort hold. To skotske forsvarere ofret seg for å blokkere, og ballen traff Patterson i stedet for nettmaskene.

Skottland startet best i den andre omgangen og tok ledelsen i det 59. minutt. Jacob Brown misset en stor sjanse, men Armstrong gjenvant ballen nede ved hjørneflagget, spilte til McGinn og løp inn i feltet, der ingen norske plukket ham opp. McGinn slo skrått ut, og Armstrong skjøt inn i hjørnet.

Etter å ha kommet under grep de norske taktpinnen igjen og skapte trykk mot Skottlands mål. Det var fortjent da utligningsmålet kom.

– Helt oppriktig synes jeg Ståle Solbakkens prosjekt står veldig stødig og veldig godt. Vi er et godt fotballag, og nå må vi få på plass de små detaljene som mangler så vi kommer oss til et mesterskap, sa Patrick Berg.